Menu Sluiten

Eindstand februari: Wheehoo, al 6 procent rendement, wat een rit!

Alsof ik op de kop in een kermisattractie hang
Alsof ik op de kop in een kermisattractie hang

In februari is het rendement op mijn beleggingen erg snel opgelopen, van 0,70 eind januari naar 6,32% eind februari. Daarmee ligt mijn rendement fors hoger dan dat van de AEX, die op 2,52% is geëindigd. Met dank aan het – uiteindelijk ingetrokken – overnamebod op Unilever en aan de niet te stuiten opmars van Galapagos.

Ik krijg een beetje het gevoel dat ik op z’n kop in een of andere kermisattractie hang: hartstikke gaaf, maar je wéét dat de kans groot is dat je vanaf hier weer naar beneden knalt. Reken maar mee, op de achterkant van een bierviltje: in 2 maanden ruim 6 procent behaald, dat zou over het hele jaar, als de rit zo doorgaat, 36% betekenen. Man! dat is 3 keer zoveel als mijn rendement over 2016!

Als ik het nog niet had, dan zou ik nu wel hoogtevrees krijgen.

2017-03-01 RendementDus kom ik terecht in het beleggersdilemma: winst nemen of vooral doorgaan. Er is veel te zeggen voor winst nemen. Vergeleken met een spaarrekening is 6 procent op het ogenblik fan-tas-tisch en de meeste beleggingsexperts verwachten een gemiddeld rendement dat daarop neerkomt. Blijven zitten, of dóór beleggen, kan bijna alleen maar betekenen dat je het minder gaat doen.

Maar stel dat ik nu zou verkopen. Wat doe ik dan met het geld dat loskomt? Ik heb al een behoorlijke tijd zo’n 6.000 euro werkloos op mijn beleggingsrekening staan en omdat ik maar niet kan beslissen waar ik dat in zal steken, verdien ik daar niks mee. Oftewel: ik loop op dat geld rendement mis. Niet goed.

Stel dat daar nu nog meer cash bij komt. Ik wil dat weer laten renderen, door het in een leuk aandeel te steken. Maar alle aandelen die ik nu interessant vind, hebben als nadeel dat ze ook al behoorlijk aan de prijs zijn. Ga ik dan ándere aandelen op een hoge prijs kopen? Kan ik net zo goed nog even blijven zitten.

Een andere reden waarom ik vooral doorga: ik ben en blijf een optimist. En, oh ja, de ECB pompt nog altijd heel wat geld de (obligatie-)markt in. Door de lage rentes blijft beleggen interessant en kunnen bedrijven gratis ondernemen/eigen aandelen inkopen/dividend uitkeren. Dus profiteer ik daar nog gewoon even lekker van mee. Al heeft Unilever na het bod van Kraft-Heinz een enorm hoge koerswinstverhouding, ik blijf genieten van de rit, zo lang het duurt. Wheeehooo!

De inhoud van mijn portefeuille op 28 februari 2017

De inhoud van portefeuille op 28 februari 2017 om 22.30 uur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 reacties

  1. Peter de Vries

    Gewoon een trailingstop eronder leggen loopt het verder omhoog, loop je gewoon mee zakt het terug dan wordt je automatisch uitgestopt.

    Groet Peter

Reacties zijn gesloten.