Menu Sluiten

Eerste kwartaal 2016: ruim 5 procent verlies – Blondje blijft toch beursoptimist

beursoptimist

beursoptimistDe eerste drie maanden van 2016 zijn voor mij als beursblondje niet al te best verlopen. Mijn portefeuille staat op -5,33%, terwijl de AEX zich bijna helemaal heeft hersteld en nog maar 0,39% lager staat dan aan de start van het jaar.

Toch blijf ik als beursoptimist zoeken naar redenen waarom ik met een verlies van ruim 5 procent niet bij de pakken moet neerzitten. Hier komen ze:

 1. Mijn verlies is alweer een procentje minder dan het eind januari was.
 2. Uitzoomen! Als ik kijk naar de periode sinds 1 januari 2013, sta ik nog altijd in de plus. Zie hieronder het plaatje met het meerjarig resultaat.
  Jaar- en meerjarig resultaat 2016-03-31
 3. We hebben toch lol gehad? Het volgen van het beursnieuws is er zó veel leuker van geworden. (Ok, toegegeven: dit is wel een heel sneue reden.)
 4. Dit is een ideaal moment om bij te kopen. Aandelen zijn heel wat goedkoper geworden. Enige puntje: dan moet ik het nou ook eens echt doen, maar iedere keer als ik een aandeel eens wat nader bekijk, ben ik niet helemaal overtuigd.

Nog maar eens de inhoud van mijn portefeuille bestuderen dan.
Portefeuille 2016-03-31Misschien lukt het met behulp van een beetje wisdom of the crowds.
Wat zouden jullie er nu uitgooien? Zet het in de comments!

12 Comments

 1. Egbert

  Netflix en Tesla verkopen, mooie bedrijven om vanaf de zijlijn te volgen, echter zijn het beide erg dure aandelen met veel downside risico.
  En het als cash laten in je portfolio, geduld hebben en wachten met tot je een aandeel komt dat een no brainer is om te kopen.

  Zoals Charlie Munger zegt:
  ‘It’s waiting that helps you as an investor, and a lot of people just can’t stand to wait. If you didn’t get the deferred-gratification gene, you’ve got to work very hard to overcome that.’

  • Blondje

   Wachten kan ook helpen om mijn verlies weer ietsje te verminderen, toch? Maar dank voor de tips, ik ga zeker weer eens kijken naar Netflix en Tesla.

 2. Bert

  Fijn om weer een opdate te lezen blondje! Tesla en Netflix zou ik van de hand doen. Het zijn zonder meer mooie bedrijven, maar er zit te veel optimisme in de koers verwerkt. Het kan heel lang duren voordat de winst van deze bedrijven de huidige waardering kan rechtvaardigen en in de tussentijd zijn er ook concurenten die hun marktaandeel zullen opeisen.
  Mijn tip: koop IBM , een bedrijf met dezelfde potentie als de bovengenoemde bedrijven maar een veel lagere waardering. (via Berkshire Hathaway heb je uiteraard inderect al een klein belang hierin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *