Menu Sluiten

Nieuwe beurs Nxchange geopend, Fastned is eerste notering

Marleen EvertszVanmorgen was ik bij een persconferentie waarop een nieuwe beurs werd gelanceerd: Nxchange. Je kunt er nu nog in één bedrijf beleggen, Fastned, maar de bedoeling is dat dat aantal snel oploopt.

Nxchange is net als de ‘gewone’ beurs van Amsterdam gereguleerd en je kunt er net als op de gewone beurs ook aandelen van elkaar kopen en doorverkopen. Bijzonder is dat de beurs gedecentraliseerd is: zo kun je bijvoorbeeld ook vanaf de website van Fastned een aankoop doen. Ook kun er je 24/7 handelen. Bovendien maakt de beurs gebruik van social media en communities die al rondom bedrijven aanwezig zijn, om op die manier nieuwe investeerders aan te trekken.

Fintech-ambassadeur Willem Vermeend was vanmorgen erg enthousiast over Nxchange en benoemde oprichter Marleen Evertsz tot ‘fintech-boegbeeld’. Ik heb een videootje gemaakt van zijn speech.

Elektriciteit ‘tanken’

Fastned is de aanbieder van snellaadstations voor elektrische auto’s. Op dit moment hebben ze 50 stations langs de snelweg. Dat leek mij in eerste instantie niet heel veel, maar dat verandert direct als je de cijfers van Shell erbij pakt: dat bedijf heeft 56 tankstations langs de snelweg. En het mooie is: Fastned heeft toestemming van Rijkswaterstaat om er nog 150 ‘pompen’ bij te bouwen.

Eerder probeerde Fastned via mkb-beurs NPEX een bedrag van 40 miljoen euro binnen te halen, maar er kwam ‘maar’ 5 miljoen euro binnen. De notering aan NPEX wordt nu verruild voor de nieuwe beurs. Ik vroeg vanmorgen aan medeoprichter Bart Lubbers of Fastned verwacht die 35 miljoen via Nx’change wél binnen te halen. Het is tenslotte een gloednieuwe beurs, waarbij het nog maar afwachten is of ze nieuwe beleggers kunnen mobiliseren.

Alsof je overstapt van postbode naar Slack

Lubbers: “We willen geld ophalen om weer verder te kunnen bouwen aan nieuwe snellaadstations. Waarom we dat via Nx’change doen? Dit is zoveel moderner, het is alsof je overstapt van de fysieke postbode naar e-mail en uiteindelijk naar Slack. Nx’change maakt gebruik van sociale media en de ‘fans’ die je bedrijf al heeft, je kunt ons aandeel ook via onze site kopen. We hebben nu ongeveer 1200 investeerders, maar we hebben al duizenden gebruikers; mensen die hun elektrische auto bij ons opladen.”

Een rekening binnen 15 minuten

Het openen van een rekening ging mij aan het begin van de middag vrij makkelijk af. Ik had m al binnen 15 minuten, al kan ik er nog niet mee handelen: de account wordt namelijk nog ‘geverifieerd’.
Er staan wel her en der nog wat kleine foutjes, zoals ingewikkelde teksten die me verplicht lijken, maar die jammer genoeg in het Engels worden weergegeven. Verder kon ik niets vinden over de kosten van het beleggen. Je betaalt in ieder geval bewaarloon, maar hoeveel? Wordt aan gewerkt, verzekert Nxchange mij.
Tot mijn account is goedgekeurd en ik er mee kan gaan handelen, heb ik mooi de tijd om eens wat verder in de gegevens van Fastned te duiken en te beslissen of ik hier geld in wil investeren.

Komende maandag interview ik Nxchange oprichter Marleen Evertsz voor mijn programma op 7 Ditches TV. Als je nog vragen voor haar hebt: laat het hieronder weten in de comments, dan leg ik ze zeker voor!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *