Menu Sluiten

Beter dan de AEX

Rendement 2014-03-23In de afgelopen week is het rendement op mijn portefeuille opnieuw gestegen. Sinds begin dit jaar heb ik een negatief rendement van iets meer dan een half procent geboekt. Niet geweldig, maar ik heb een schrale troost: het is beter dan de AEX. Die staat namelijk op een verlies van ruim twee procent.

Het plaatje met de inhoud van mijn portefeuille onderaan dit bericht, kan wat verwarrend werken. Want daar zie je dat ik juist in de plus sta. Dat komt doordat je daar het rendement ziet vanaf 1 januari vorig jaar, de dag waarop ik met mijn blondjesportefeuille begon. Ik vind het zelf prettig om de instellingen zo te houden, want het zorgt ervoor dat je een klein beetje verlost bent van de waan van de dag.

Een aandeel kan binnen een paar dagen procentueel enorm stijgen of dalen. Ik moet dan de neiging onderdrukken om bijna in paniek mijn winst veilig te stellen of mijn verlies af te kappen, zonder dat ik de tijd heb genomen me af te vragen of er fundamenteel echt iets is veranderd bij het bedrijf. Zien wat ik er in ruim een jaar op heb verdiend of verloren, helpt bij het bedwingen van die ondoordachte acties.

Wanneer winstnemen?

Fijn om te zien is dat de koers van Berkshire Hathaway in het groen is gekropen. TomTom en Ahold staan allebei bijna op 20 procent winst. Iemand vroeg me laatst wanneer ik winst wil nemen. Om eerlijk te zijn: dat weet ik niet exact. Op dit moment heb ik wel vertrouwen in beide aandelen, al is dat bij groeiaandeel TomTom wat minder dan bij het gedegen Ahold.

Warren Buffett, de baas van Berkshire Hathaway en de bekendste belegger ter wereld, stelt dat hij zijn aandelen het liefst forever vasthoudt. Hij heeft inmiddels wel bewezen dat hij goed is in het selecteren van koopwaardige aandelen, daar ben ik een stuk minder zeker van. Zolang ik echter niet het idee heb dat er iets vreselijk mis is in de bedrijfsvoering en ik het geld niet voor andere uitgaven of beleggingen nodig heb, laat ik de aandelen gewoon maar lekker zitten.

Bekijk hieronder mijn portefeuille:
Portefeuille 2014-03-23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *