Menu Sluiten

Luie belegger

Dagen kan ik voorbij laten gaan zonder naar de koersen van mijn beleggingen te kijken. Daar heb ik me vaak schuldig over gevoeld, want hoe kun je jezelf nou een belegger noemen als je bijna nooit iets aan- of verkoopt? En de lezers van mijn blog willen natuurlijk ook wel eens een fris nieuw intelligent stukje lezen over een transactie. Maar sinds vanmorgen is het schuldgevoel verdwenen.

Lang heb ik gedacht dat ik een luie belegger ben. Of dan toch in ieder geval een belegger die niet kan plannen. Als ik het druk heb met werk, zie ik wel wat beursberichten voorbij flitsen, maar even rustig becijferen wat ik zelf vind van het nieuws, of het bepalen van een koersdoel, het uitvogelen van een bedrijfsmodel: het komt er niet van.

Wat ik ook ben, is een vrouwelijke belegger. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer twijfelen, daardoor beter hun huiswerk doen en dus betere beleggingsbeslissingen nemen. Dat twijfelen heb ik aardig onder de knie, maar van het huiswerk doen komt het dus vaak niet. Vorig jaar liep mijn rendement achter bij dat van de AEX, dit jaar doe ik het beter dan de index, maar daar hoeft de vlag niet voor uit: beide rendementen zijn negatief dus ik doe het alleen iets minder slecht.

Mannelijke trekjes

Dit jaar probeerde ik één keer wat mannelijke trekjes aan mijn portefeuille toe te voegen. Een snel ritje met een Sprinter op Binck, vlak voor de publicatie van de cijfers, zou mijn portefeuille in één keer uit het slop trekken. Dat moest ik helaas bezuren met een flink verlies, want ik gokte op het verkeerde paard.

Ik heb nooit veel gedaan met technische analyse, maar eraan gedácht heb ik wel. Op basis van het koerspatroon lijkt een beslissing voor een aan- of verkoop snel gemaakt. Dat zou mij dus een sloot aan nieuwe transacties en aan onderhoudende stukjes op mijn site opleveren. Maar ook van grondige technische analyse is het bij mij nooit gekomen.

Goed bezig

Sinds vanmorgen voel ik me er niet meer schuldig over. In het FD stond het artikel: Technische analyse kost vooral mannelijke particuliere belegger veel rendement. Uit onderzoek onder 5500 klanten van een grote Broker blijkt dat particuliere beleggers die technische analyse gebruiken, slechter presteren. Hun rendement komt jaarlijks 7,2% lager uit dan bij beleggers die niet naar koerspatronen kijken. Bovendien blijken ze meer risico te nemen, beleggen ze minder gespreid, handelen ze meer (dus hogere transactiekosten die ten koste gaan van het rendement), gebruiken ze vaker Derivaten en zijn de particuliere TA-fans meestal mannen.

Ik ben dus eigenlijk gewoon heel goed bezig! Bedankt, onderzoekers Arvid Hoffman en Hersh Shefrin, vanaf nu kan deze luie belegger weer heerlijk slapen.

7 Comments

 1. Bongo

  Janneke,
  Misschien vind je je dan wel geen “luie” belegger, maar dan toch wel een gemakzuchtige
  belegger en zeker geen alerte belegger; het gaat ook om kansen, die zich in de markt
  voordoen, weten te benutten:
  SBM Offshore, van de bodem half maart is de koers inmiddels al weer 20% opgeveerd;
  Arseus, sinds begin februari is de koers bijna 46% gestegen;
  ASMI, koersstijging sinds 1 januari dit jaar meer dan 20%;
  Exact, vanaf begin februari is de koers 18% gestegen;
  Brunel, sinds begin februari is de koers al 16% opgelopen.
  Dit zijn slechts een paar voorbeelden van kansen die zich in de markt voordoen, maar
  het vergt natuurlijk wel de nodige tijd en energie om met je portefeuille en de aandelen-
  markt bezig te zijn en daar zal nu net de schoen wringen.
  Succes!

 2. Clemens Laseur

  Janneke,

  “Sinds vanmorgen voel ik me er niet meer schuldig over. In het FD stond het artikel: Technische analyse kost vooral mannelijke particuliere belegger veel rendement. Uit onderzoek onder 5500 klanten van een grote Broker blijkt dat particuliere beleggers die technische analyse gebruiken, slechter presteren. Hun rendement komt jaarlijks 7,2% lager uit dan bij beleggers die niet naar koerspatronen kijken. Bovendien blijken ze meer risico te nemen, beleggen ze minder gespreid, handelen ze meer (dus hogere transactiekosten die ten koste gaan van het rendement), gebruiken ze vaker Derivaten en zijn de particuliere TA-fans meestal mannen.”.

  De jou bekende Royce vaart echter wel bij de klanten, die hij voor TA weet te interesseren. Ze zullen het wel verkeerd toepassen, is hoogstwaarschijnlijk zijn verweer,

  • Clemens Laseur

   Gisteren schreef ik:
   “De jou bekende Royce vaart echter wel bij de klanten, die hij voor TA weet te interesseren. Ze zullen het wel verkeerd toepassen, is hoogstwaarschijnlijk zijn verweer,”.

   Zijn verweer is er inmiddels!

 3. Clemens Laseur

  Janneke,

  Luie belegger, die je zelf zegt te zijn, meld ik jou, dat je vandaag 101 i.p.v. 100 aandelen RDSA bezit.
  Je kocht er 100 op 26,076; vandaag hoogste koers 26,47.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *