Menu Sluiten

Unilever bijgekocht

De AEX begon vandaag met een aardige stijging, nadat in Turkije de rente flink was verhoogd. Maar na een positieve start, daalden de koersen toch. Voor mij een leuk moment om wat aandelen Unilever bij te kopen.

Een week geleden, ook op dinsdag, steeg de koers van het levensmiddelen- en huishoudartikelenconcern nog met zo’n 4 procent, nadat de vierde kwartaalcijfers niet zo slecht bleken te zijn als gedacht. Dat was voor veel beleggers een opluchting, na een teleurstellend derde kwartaal. De omzet daalde, maar de winst nam toe. De onderliggende omzetgroei in het laatste kwartaal kwam uit op 4,1%.

Unilever is afhankelijk van de uitgaven van consumenten aan voeding, huishoud- en beautyproducten. Hoe het met de consumenten in opkomende landen gaat, is nu erg belangrijk, omdat in westerse/ontwikkelde markten nog maar weinig groei zit in de consumentenbestedingen. Opkomende landen hebben het afgelopen jaar niet zo goed gepresteerd als eerder werd verwacht en nu dalen de aandelenkoersen zelfs op zorgen om die opkomende landen. Toch denk ik dat dit op lange termijn weer zal verbeteren. Bovendien groeit wereldwijd het aantal mensen in de middenklasse: een niet te stoppen trend.

Dividend

De belangrijkste reden om bij te kopen is voor mij echter het dividend, dat vorig jaar op 3,68% lag, oftewel € 1,08. Unilever verhoogt ieder jaar het dividend, al jarenlang. In 2012 werd nog € 0,97 per aandeel uitgekeerd.

Vandaag heb ik mijn positie in Unilever uitgebreid van 35 naar 70 aandelen. Hierdoor is mijn gemiddelde aankoopkoers gedaald van 30,18 naar 29,40. Maar ik ben nog niet klaar.

Om te profiteren van het rente-op-rente-effect, wil ik het ontvangen dividend direct herinvesteren, oftewel: er meteen weer nieuwe aandelen Unilever van kopen. Ik heb alleen te weinig aandelen om dat te kunnen doen. Het dividend wordt per kwartaal uitgekeerd, dus zeg € 0,27 cent per kwartaal. De koers van 1 aandeel Unilever is nu ongeveer € 28 en dus heb ik eigenlijk 104 aandelen nodig om in de instellingen van mijn beleggingsrekening de instelling ‘cash’ te veranderen in ‘stock’.

Ik heb dus nog steeds te weinig aandelen en wil er dus nog minimaal 34 aandelen bij. De laagste koers in de afgelopen maand werd vandaag bereikt op 27,86. Inleggen op 27,90 lijkt me een mooi streven.

[Update 30 januari]: Heb er 35 aandelen Unilever bij, tegen 27,90 per aandeel. In portefeuille dus totaal 105 aandelen tegen een gemiddelde prijs (inclusief transactiekosten) van 29,00.