Menu Sluiten

Maandupdate oktober: Op de plaats rust (5,02%)

Als je alleen naar het totaalrendement kijkt, lijkt er in oktober niet zoveel te zijn veranderd. Eind september was het rendement sinds begin van het jaar nog 5,05% en eind oktober is dat bijna hetzelfde: 5,02%. Als je mijn portefeuille induikt zie je dat er toch heel veel is verschoven.

🥳 Eerst een momentje om te vieren: ik heb de AEX weer ingehaald. Al sinds ik begon met beleggen doe ik daar een wedstrijdje mee, gewoon om te zien of mijn beleggingen meer opleveren dan wanneer ik in de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland zou hebben belegd. Dat is nu dus zo: sinds begin dit jaar klom de AEX 4,29% terwijl mijn rendement uitkwam op 5,02%.

Helemaal eerlijk is die vergelijking niet. In de AEX wordt het dividend dat de bedrijven uitkeren niet meegerekend. Dat dividend ontvang ik wél. Tegelijkertijd is mijn handicap dat ik allerlei kosten moet betalen, die van mijn rendement afgaan. Die kosten zijn nog behoorlijk fors ook (zie hier). De AEX heeft daar geen last van. In de AEX GR zijn ook geen kosten verwerkt en wordt het dividend meegerekend en die blijft me dan ook nog steeds flink voor (6,78%).

Bijna al mijn aandelen daalden in oktober. Adyen zakte in 1 maand tijd zelfs 10 procent. Dat was dus een fantastisch idee van mij, om dat te kopen tijdens de koersval. Gelukkig heb ik me weten in te houden en heb ik maar 1 aandeel gekocht, anders was de schade veel groter geweest. Unilever verloor 4,67 procent, waardoor die positie dit jaar nu zelfs een verlies oplevert van 4,75%. Bah.

Fors herstel was te zien bij Netflix: +9% deze maand. Ten opzichte van begin van het jaar zijn die aandelen nu ruim 41 procent meer waard (inclusief het omrekenen van dollar naar euro). DSM Firmenich herstelde bijna 7 procent in oktober. Dat klinkt leuk, maar sinds begin van het jaar heb ik er ruim 25 procent verlies op.

Hieronder zie je het grafiekje met het rendement, vermogen en mijn portefeuille van 1 januari tot en met 31 oktober 2023. Als je op het plaatje van de portefeuille klikt, zie je per regeltje hoeveel winst (maar nu dus vaker: verlies) ik heb ten opzichte van begin van dit jaar.

Rendement

Vermogen

Portefeuille


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice