Menu Sluiten

Maandupdate juni: De plus is terug, maar voor hoe lang?

Het plusje is weer terug, gelukkig. Eind mei stond ik op een min van 1,17% en nu zijn mijn beleggingen plotseling weer 1,65% meer waard dan aan het begin van dit jaar. De AEX en de AEX GR zijn ook hersteld. De AEX verbeterde van een verlies van 11,91% naar een verlies van 7,42% en de AEX GR – de index waarin het dividend wordt meegerekend – verkleinde het verlies van 10,81% tot een min van 6,13%.

Eind mei had ik nog een (papieren) verlies van €698 en nu zomaar een aardig winstje van €980. Die getallen worden pas ‘echt’ als ik mijn beleggingen zou verkopen, natuurlijk. Dat verkopen is nog lang niet wat ik wil, want zoals je misschien wel weet beleg ik voor de lange termijn. Ik ben van plan nog zo’n 22 jaar door te gaan. Hoe langer je je geld belegt kunt laten, hoe langer het de tijd heeft om te groeien. Dus nee, stoppen met beleggen doe ik nog lang niet.

Toch ben ik wel lichtjes bezorgd over hoe het nu verder gaat op de beurzen. De coronacrisis lijkt in ons land dan wel onder controle, maar over de grens nemen in verschillende landen besmettingen nog steeds toe. Ook hier wordt gesproken over voorbereidingen voor een mogelijke tweede golf. Als dat gebeurt, krijgen ook de bedrijven waarin ik beleg een flinke extra klap.

Er is naar mijn idee nog geen sprake van echte rust in het dagelijks leven, de economie en op de beurzen. Dat zie je ook aan mijn portefeuille: die jojoot van plus naar min naar plus en weer terug. Eind mei: 1,17% verlies. Op 19 juni: 3,79% winst. Eind juni: terug naar 1,65% winst. Echt een raar jaar voor een belegger.

Gelukkig kan ik er tegen. De 20.000 euro waarmee ik begon in 2013 is inmiddels verdrievoudigd. Het zou mooi zijn als mijn portefeuille dit jaar nog een beetje verder kan groeien, maar ik reken nergens op. Rust krijgen we pas weer als er een werkend vaccin en medicijn beschikbaar is, vermoed ik zo.

Het rendement op mijn portefeuille

Winst en verlies in keiharde euro’s
De inhoud van mijn portefeuille op 30 juni 2020

Het beste moment om te starten met beleggen is nu

Hoe de vooruitzichten ook mogen zijn, als je een potje wilt opbouwen voor later is dit moment altijd het beste moment om te beginnen met beleggen. Hoe langer je belegt, hoe langer je geld kan groeien.
In de online training Super simpel beleggen leg ik de basisprincipes van beleggen uit en laat ik zien hoe je zelf op een verstandige manier je eigen beleggingsportefeuille kunt samenstellen. Meer weten? Kijk hier >

20 reacties

 1. Clemens

  Is er geen maandupdate over juli 2020?

  We leven op dit moment op 19 augustus 2020.

  We zijn dus al weer voorbij de eerste helft van augustus 2020.

  • Blondje

   Sterker nog Clemens, het is vandaag 3 september 2020 dus augustus 2020 is ook alweer voorbij! Maandupdates over juli en augustus zijn deze week geplaatst.

 2. Lisanne

  Hi Janneke, ik heb zojuist je boek uitgelezen. Ik wil graag gaan beginnen met beleggen maar ik twijfel of nu een goed moment is om te starten. Ik weet dat jouw algemene advies is om zo snel mogelijk te beginnen, maar ik neem aan dat je bij het schrijven van je boek geen rekening had gehouden met een crisis van een dergelijke omvang. Ik verwacht dat je advies om zo snel mogelijk te beginnen blijft staan (of toch wachten tot een tweede golf?). Indien dat zo is, is het dan slim om nu in ETF’s te beleggen die het voor de crisis erg goed deden? Btw, heel erg fan van je boek! Groetjes, Lisanne

  • Blondje

   Hoi Lisanne, wat leuk dat je zo enthousiast bent over het boek! Crisis of niet, nu is altijd het beste moment om te starten met beleggen – mits je gaat beleggen voor de lange termijn en niet op dagbasis gaat handelen/speculeren. Veel succes! Groetjes, Janneke

 3. Laurens

  Vraag, je geeft aan: “Ook hier wordt gesproken over voorbereidingen voor een mogelijke tweede golf. Als dat gebeurt, krijgen ook de bedrijven waarin ik beleg een flinke extra klap.” Waarom heb je cash positie (nog) niet opgetrokken naar 50%?
  Tenslotte, van winst nemen is niemand arm geworden.

  • Blondje

   Ik ben me bewust van de risico’s, maar contant geld heb ik al genoeg. Het geld op deze beleggingsrekening gebruik ik daadwerkelijk om mee te beleggen.

  • Blondje

   Hoi Laurens, het geld dat ik op mijn beleggingsrekening heb staan is ook daadwerkelijk bedoeld om mee te beleggen en mijn doel is nog lang niet in zicht, dus ik ga met dit geld op zoek naar rendement. Daarnaast heb ik ook spaargeld tegen een rente van bijna nul, maar dat staat dus op een andere rekening stof te happen.

 4. Pieter

  vraagje: Waarom zoveel in Galapagos? En wat is dan jou price target? Via Yahoo ook veel die de prijs veel lager schatten… Ben benieuwd!

  • Blondje

   Hoi Pieter,
   Ben in 2013 ingestapt en de aandelen zijn een paar keer over de kop gegaan. Na verdubbeling heb ik de helft verkocht, maar daarna ging de koersstijging gewoon verder. Daarna niets meer aan gedaan en ik zie wel hoeveel ze waard (kunnen) worden!

   • Pieter

    that s make sense;) Sommige pakken winsten en balanceren hun portfolio meer. Dus vandaar mijn vraag, bedankt voor je reactie!

 5. Ineke

  Hoi Janneke, poe denk ik, dan heb ik echt nog wel geluk. Ik had een enorm verlies in maart, nadat ik eind februari een plus stond van 49% vanaf 1 januari. In maart stortte alles enorm in. Misschien wel meer dan AEX. Maar ondertussen, ben ik vandaag op 6 juli op een plus van 65 aangeland. En sommige aandelen staan 65% in de min, maar gelukkig staan er meer in de plus en die staan dan ook enorm in de plus. Iets zegt me dat het alle kanten op kan gaan en dat ik misschien wat meer zekerheid moet zoeken, maar ja, ook dat laat zich voor mijn gevoel moeilijk voorspellen. Maar jij hebt er veel meer verstand van, dus misschien heb jij een heel ander gevoel. Ik ben echt een beginner en doe het op mijn gevoel. Misschien moet ik jouw boek maar eens gaan lezen! Groet, Ineke

 6. Ben Ackermans

  Hallo Janneke,

  Ik volg je op Twitter, beleg ook bij Binckbank en herken je grafieken.
  Echter mijn vraag is of je de volgende grafiek met de hand maakt of ook ergens automatisch vandaan haalt: “Winst en verlies in keiharde euro’s”

  Dank je, Ben

  • Blondje

   Hoi Ben,
   Die tabel maak ik zelf in Excel. Dus iedere maand zit ik de getallen over te tikken, jammer hè? ?

 7. Beginner

  Nette pf heb je Jannekke. Ik zie dat je ook het hoofdpijn aandeel Shell hebt. Heb ik zelf ook en ik weet echt nit of ik er nu spijt van heb of niet. Ik heb wel een vraag aan je. Hoe ik het koers rendement moet berekenen is heder. Maar hoe verreken jij dividend in je rendement?

  • Blondje

   Hoi Marco, het dividend dat wordt uitgekeerd komt op mijn rekening. Dus ik kijk naar het totaalbedrag van mijn portefeuille. Als je het per aandeel zou willen weten wordt het wat lastiger en wordt het veel ouderwets rekenwerk lijkt mij.

 8. Relaxed Rijk

  Een heel erg mooi resultaat in dit knotsgekke beleggingsjaar. En fijn ook dat over de langere termijn de waarde al verdrievoudigd is, dat geeft toch veel rust lijkt me. Ik ben benieuwd waar je beleggingen over 22 jaar op staan!

Reacties zijn gesloten.