Menu Sluiten

Eindstand juli: Zie ik dat goed? 29 procent rendement!

De blonde portefeuille hobbelt lekker verder. In het eerste halfjaar was mijn rendement al 20,67%, in juli is dat vrolijk verder geklommen tot 29,20%. De AEX steeg 17,26% en de herbeleggingsindex AEX GR 20,14%.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb alweer (of: nog steeds) niets gedaan. Gewoon vastgehouden wat ik al had. En enorm veel geluk gehad.

Galapagos knalde omhoog, nadat het bedrijf een deal heeft gesloten met partner Gilead. Op zondagavond 14 juli werd dit bekend gemaakt in een persbericht.

Gilead betaalt $3,95 miljard aan Galapagos en koopt voor $1,1 miljard aandelen. Met het geld wil Galapagos z’n onderzoeksprogramma’s uitbreiden en versnellen.

In ruil daarvoor mag Gilead alle huidige en nieuwe middelen wereldwijd ontwikkelen en commercialiseren, behalve in Europa, waar Galapagos het zelf gaat doen. Daar krijgt Galapagos een grotere rol bij het naar de markt brengen van filgotinib (het kandidaat geneesmiddel voor reuma en andere ontstekingsziekten). Bovendien heeft Gilead een standstill van 10 jaar toegezegd, wat betekent dat het bedrijf de komende 10 jaar niet zal proberen Galapagos over te nemen.

Het mooie van de deal is dat er een innige samenwerking is afgesproken, die veel lijkt op een fusie of overname, maar dat toch niet is. Galapagos wil zelfstandig blijven. Het schijnt vaak voor te komen dat wetenschappers na een overname weglopen, doordat de cultuur dan enorm verandert. Dat is zal op deze manier waarschijnlijk niet zo zijn.

De koers waarop Gilead nieuwe aandelen koopt is €140,59. Dat was zo’n 9,8% boven de koers van vrijdag 12 juli 128,05, maar zo’n 20 procent boven de gemiddelde koers van de maanden ervoor. In mijn portefeuille is het aandeel Galapagos alleen al dit jaar 96% meer waard geworden. Tijd om te verkopen? Ik doe het niet en heb zelfs een beetje spijt dat ik niet heb bijgekocht.

Verder sprong de koers van ASML omhoog, na de bekendmaking van mooie kwartaalcijfers. Daardoor is het jaarrendement van het aandeel nu ruim 47%. Gigantisch.

Met zulke mooie stijgers in de portefeuille hóef je ook eigenlijk niet zoveel te doen, toch?

De inhoud van mijn portefeuille op 31 juli 2019

PS:
Dit bericht heb ik vlak na het eind van de maand juli geschreven, maar door een probleem met mijn site heb ik het pas in september kunnen plaatsen. Sorry dat je zo lang moest wachten!