Menu Sluiten

Maandupdate januari: Waaaat? 8,5% rendement in één maand!

Ongelooflijk zeg, wat een mooi begin van 2024. Mijn portefeuille boekte in januari een winst van 8,53%. Waaaat? De AEX en de AEX GR pakten ‘slechts’ een plusje van 3,99 procent. Moehahaha. Lig ik eindelijk weer voor op die knakkers. (Nee, tuurlijk, dat wedstrijdje doet er niet echt toe, maar ik heb er zoveel lol in, dus laat me.)

Ze zeggen wel eens: As goes January, so goes the year. Als de maand januari positief is op de beurs, zal ook de rest van het jaar positief zijn. Volgens dit stukje gaat dat in elk geval al heel wat jaren op voor de S&P 500. Er zijn trouwens allerlei varianten hierop, net als heel wat tegengestelde conclusies. Zoals met heel veel op de beurs kun je er dus eigenlijk niks mee, maar het blijft leuk om naar te kijken. Ik hoop dat mijn portefeuille ook de rest van het jaar zal blijven stijgen, maar het zal niet in hetzelfde tempo gaan als afgelopen maand. Want, even rekenen, 8,5% per maand betekent een plus van bijna 152% in 12 maanden. Mwaah, lijkt me niet.

De stijging van mijn portefeuille is voor een groot deel veroorzaakt door ASML en Netflix, die allebei met mooie kwartaalcijfers en prima vooruitzichten kwamen.

Ik blijk trouwens met ASML een thirteen bagger te hebben: sinds ik de aandelen in 2014 kocht voor € 59,19 is de koers verdertienvoudigd! Ook zie ik (in Portfolio Dividend Tracker) dat ik Netflix ooit kocht voor $ 103,56. De koers staat inmiddels 5 keer zo hoog.

Aanraders voor een beetje achtergrond bij ASML zijn dit interview van Frederieke Hegger (RTL Z) met topman Peter Wennink en deze aflevering van podcast De Dag waarin de verslaggever vertelt over zijn bezoek aan de allernieuwste high NA EUV-machine in Veldhoven. En deze uitleg op de site van ASML zelf is ook een aanrader.

Door het hoge rendement van het afgelopen jaar en de afgelopen maand, heb ik nog eens goed nagedacht over wat ik verder wil met deze portefeuille. De waarde van mijn beleggingsrekening nadert inmiddels weer het hoogste punt ooit. In totaal staat er € 75.282,98 op de rekening. Eind 2021 was dat € 75.612,27. Ik ga er vanuit dat mijn beleggingen ook de komende maanden nog zullen doorstijgen, maar

houd er tegelijkertijd ook rekening mee dat er nog wel een correctie zal volgen. Eerder was ik veel te laat met het verkopen van mijn aandelen Galapagos, omdat ik het allemaal zo zonnig bleef inzien. Toch neem ik ook nu weer de kans op een toekomstige daling voor lief. Mijn pensioenleeftijd ligt nog zo ver weg dat ik er vanuit ga dat ik ook een volgende tussentijdse koersval wel weer zal overleven. Het enige waar ik binnenkort toch echt iets mee wil, is met dat onbelegde geld op mijn rekening. Zodra ik een bestemming heb gevonden meld ik dat hier.

PS
Donderdag 8 februari was ik te gast bij WNL over de recordstanden in de AEX. Bekijk hier het gesprek (YouTube).


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Naast deze portefeuille met losse aandelen, heb ik er ook een waarin ik met € 500 per maand in ETF’s beleg. Die portefeuille kun je zien als je meedoet met mijn cursus Super Simpel Beleggen.
Bekijk hier alle informatie >