Menu Sluiten

Maandupdate februari: Blonde portefeuille dendert door: bijna 14 procent erbij dit jaar

In twee maanden tijd is mijn portefeuille al bijna net zoveel gestegen als in heel vorig jaar. Mijn rendement is year to date 13,6%. De AEX steeg 7,83% en de AEX GR 8,16%. Dat gaat lekker!

In het plaatje hiernaast kun je zien wat die percentages in euro’s betekenen. Er is in twee maanden tijd ruim € 9.000 bijgekomen. De totale waarde op mijn beleggingsrekening heeft het hoogste niveau ooit bereikt: bijna € 79.000. Niet zo gek natuurlijk, met al die recordstanden op de beurzen. Als dit zo nog even doorgaat, mag ik binnenkort de verviervoudiging van mijn startbedrag gaan vieren!

Áls dit nog doorgaat, áls. Want dat blijft toch het ding met zelf beleggen. Gaat het slecht, dan denk je dat het alleen nog maar slechter zal gaan en gaat het goed, dan vraag je je af wanneer de klap zal komen. Oftewel: er is altijd een excuus om pessimistisch te zijn. 😄

Toch blijf ik het zonnig inzien. De korte termijn kan ik niet voorspellen, maar op lange termijn wordt de waarde van mijn portefeuille echt wel hoger dan nu. En ik heb nog een jaartje of eh… 19 jaar min 14 dagen tot mijn aow-leeftijd, dus in die periode komt het heus wel goed.

Uitstappen na record loont niet

Ik kreeg een fijn onderzoek van vermogensbeheerder Schroders in mijn inbox. Zij onderzochten de Amerikaanse aandelenmarkt sinds 1926. Daaruit blijkt dat de markt veel vaker op een recordstand staat dan je zou denken. Uit het rapport: “In 354 van de 1.176 maanden sinds januari 1926 bereikte de markt een recordhoogte, dat is 30% van de tijd. En gemiddeld waren de rendementen over 12 maanden na het bereiken van een all-time high beter dan op andere momenten: 10,3%, gecorrigeerd voor inflatie, vergeleken met 8,6% toen de markt niet op een hoogtepunt stond.” Oftewel: het jaar na een recordstand levert vaak meer op dan andere jaren.

Op lange termijn levert de strategie van ‘blijven zitten’ ook meer op volgens Schroders. Kijk maar eens naar het volgende plaatje en de uitleg die ze erbij geven:

“Een belegging van USD 100 in de Amerikaanse aandelenmarkt in januari 1926 zou, gecorrigeerd voor inflatie, USD 85.008 waard zijn aan het einde van 2023. Dat komt overeen met een groei van 7,1% per jaar. 

Daarentegen zou een strategie die uit de markt stapte en de daaropvolgende maand in cash belegde telkens wanneer de markt een all-time high bereikte (en er weer in stapte wanneer dat niet het geval was) slechts USD 8.790 waard zijn (zie afbeelding). Dit is maar liefst 90% lager! Het rendement op deze portefeuille zou 4,7% zijn geweest, gecorrigeerd voor inflatie. Over een lange tijdshorizon kunnen rendementsverschillen behoorlijk oplopen.”

Binnenkort koop ik wat ETF’s bij

Mooi hè. dit soort berekeningen? Dat geeft de burger moed. En deze blonde burger bedenkt nu opeens dat er wel heel veel geld onbelegd staat te wezen op mijn rekening. Omdat ik bang ben dat ik precies op de top instap als ik een individueel aandeel koop, maar wel vind dat dit geld belegd moet worden, ga ik na het schrijven van dit stukje maar eens de VUSA (Vanguard S&P 500 ETF) bijkopen. Zodra ik dat gedaan heb, zet ik dat hier.

Kun je je in de tussentijd nog even vermaken met de plaatjes van mijn rendement en portefeuille op het slot van 29 februari 2024:


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Naast deze portefeuille met losse aandelen, heb ik er ook een waarin ik met € 500 per maand in ETF’s beleg. Die portefeuille kun je zien als je meedoet met mijn cursus Super Simpel Beleggen.
Bekijk hier alle informatie >