Menu Sluiten

Foutje ontdekt

Een alerte reactie van Siem onder dit bericht heeft ervoor gezorgd dat ik de komende maanden de rendementen per positie met de hand (en een beetje hulp van Excel) zal berekenen.

Ik plaats iedere maand een screenshot van mijn portefeuille, zodat je kunt zien wat ik heb en hoeveel rendement iedere positie vanaf begin dit jaar heeft opgeleverd. Lekker snel klaar, dacht ik. Maar bij bijvoorbeeld Unilever zie je een nogal hoog rendement staan dit jaar. Kijk maar naar dit screenshot van eind september:

De inhoud van mijn portefeuille op 30 sept 2019

Ik had er zelf niet erg op gelet, maar Siem zag dat de historische koers van Unilever helemaal geen 29 euro was, op 1 januari. Daarna zag ik dat WeightWatchers op die datum ver verwijderd was van de 70 dollar waarvoor die bij mij als historische koers genoteerd staat.

Zojuist dan maar even gebeld met de klantenservice van de broker waar mijn rekening loopt (Binck). Blijkt dat ze, doordat er corporate actions hebben plaatsgevonden in Unilever en WeightWatchers, niet meer de koersen van 1 januari kunnen weergeven.

Bij Unilever zijn de certificaten omgezet naar aandelen. Weight Watchers heeft de naam veranderd naar WW. Om dat administratief door te voeren, wordt door de broker de positie gelicht en dan verschijnt ie in mijn portefeuille tegen de oorspronkelijke aankoopkoers. Die klopt trouwens ook niet helemaal, zie ik.

Mijn totaalrendement berekende ik al op basis van het totaalbedrag op mijn rekening, dus dat gaat goed. Maar nu zal ik dus ook zelf alle losse posities in mijn portefeuille moeten gaan bijhouden in Excel. Boehoehoe.

Nou had ik daar in augustus per ongeluk al een beginnetje mee gemaakt. Nu alleen nog de juiste aankoopkoersen toevoegen en omrekenen met de euro/dollarkoers.

4 reacties

    • Blondje

      Beste Tigchelaar, de koersen staan nu weer goed hoor, bij Binck. Het stukje waar je op reageert is van oktober 2019. Mocht je iets willen veranderen, dan kun je even bij de instellingen van je rekening kijken of bellen met de klantenservice van je broker. Wie weet kunnen zij je helpen.

  1. Huibert

    Zojuist las ik bovenstaand stuk.
    Helaas moet je het nu weer in Excel doen maar je kan ook een connectie met het internet maken in Excel. Dan hoef je maar op 1 knop te klikken en worden je koersen automatisch geüpdate. Dit heb ik zelf al gedaan in mijn eigen Excel.

Reacties zijn gesloten.