Menu Sluiten

Eindstand september: Verder vooruit, voorsprong op AEX vergroot

Hoger-zon-vooruit-Pixabay-lighstargodIn september is het rendement op mijn portefeuille verder vooruit gegaan. De voorsprong op de AEX heb ik zelfs iets vergroot. De stand: 5,36% voor het blondje, tegenover 2,38% voor de AEX.

Ik ken mensen die dit jaar al 20 procent rendement hebben behaald en daar ben ik best jaloers op. Toch ben ik heel tevreden met wat beleggen me dit jaar heeft opgeleverd. Ruim 5 procent! Dat haalt mijn spaargeld bij lange na niet. Mijn rekening bij ASN Bank vangt 0,5% op dit moment, en bij Knab krijg ik met kwartaalsparen een rente van 0,95%. Het doel om het beter te doen dan de AEX én de spaarrente is dus nog altijd gehaald.

Galapagos wil zelfstandig blijven

De stijging in het aandeel Galapagos is heel belangrijk geweest voor de stijging van mijn rendement. Vorige maand had ik daarop nog een verlies van ruim 14%, maar op dit moment staat Galapagos lichtjes in het groen (+0,65%).

Dat had veel meer kunnen zijn, ware het niet dat het aandeel afgelopen maandag in één dag bijna 8 procent verloor. Dat zou zijn na uitspraken van topman Onno van de Stolpe op BNR. Daar zei hij dat Galapagos niet overgenomen wilde worden. De hoop dat Gilead Galapagos zou overnemen tegen een mooie prijs, werd daarmee de grond in geboord. De koers kelderde.

Galapagos blijft een mooi bedrijf, dat telkens weer goede vooruitgang boekt bij het ontwikkelen van verschillende medicijnen. Ik blijf zitten en vind het leuk dat er weer een groen getalletje in mijn portefeuille staat.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is helaas van een plus van bijna 4% helemaal teruggezakt naar een min van bijna 2%. Leveranciers zijn ontevreden over de manier waarop de gigant z’n onderhandelingen voert. Maar belangrijker nog zijn de winstwaarschuwingen bij de Amerikaanse supermarkten Dollar Tree, Sprouts en Supervalu. Toegenomen concurrentie en lagere prijzen zorgden ervoor dat de winst bij deze drie bedrijven fors lager gaat uitvallen. Verschillende analisten verwachten dat ook Ahold hier last van zal krijgen.

College Tour over Netflix

Mijn aandelen Netflix zijn de afgelopen maand nauwelijks van hun plaats gekomen. Ze blijven hangen op een flink verlies van bijna 16%. Gisteravond was CEO Reed Hastings te gast in het programma College Tour. Ik mocht daar mijn kijk op Netflix geven, maar wat denk je? Het is eruit geknipt. Pijnlijk, pijnlijk 😉 Wel een heel interessante aflevering om terug te kijken!

Mijn portefeuille:

Portefeuille 2016-10-01

De rendementsontwikkeling

Rendement 2016-10-01

9 reacties

 1. Martijn van Essen

  Hoi Janneke,

  Vandaag hoorde ik je in de podcast van eindbazen. Erg leuk om te horen. En wat tof dat je dit allemaal zo open deelt op internet. Erg tof! Ik houd je in de gaten :).

  Martijn

 2. A.J. Bons

  Tegen het einde van een periode je bezit oppoetsen door slecht presterende fondsen te verkopen, kan je alleen doen als je ook hele goede keuzes gemaakt hebt. Hoe komt het over als je de beste aandelen in je portefeuille hebt zitten en toch een groot verlies hebt geboekt……
  Ik hoop dat achter kopen of verkopen een idee, een analyse schuil gaat.

  • Blondje

   Je kunt al mijn overwegingen lezen door op deze site even terug te gaan naar het bericht waarin ik beschrijf waarom ik verlies nam op Tesla door de helft van die positie te verkopen. In datzelfde artikel beschrijf ik ook waarom ik de helft van mijn positie in DSM verkoop (met winst).
   Het woord ‘oppoetsen’ is niet op z’n plaats. Ik beleg hier met mijn eigen geld en ben compleet open over alles wat ik doe en heb, ook als er nu een verlies zou staan. (Dat was dit jaar overigens tot mei het geval.)
   Laatste punt: zou toch een beetje te dol zijn als ik niet mocht verkopen (of kopen) op het moment waarop ik dat zelf wil.

 3. Frans Fransen

  Ik blijf het knap vinden! Zelf heb ik momenteel een rendement van 1,08% kijkende naar mijn spaarrekening doe ik het bijna 4x zo goed tegenwoordig. Dat stelt echt geen klap meer voor, spaarrente. Vraag me af hoe lang het nog duurt voordat de rest van NL dat inziet en ook gaat beleggen?!

 4. Vince

  Zouden grote beleggingsfondsen fondsen ook zo met hun resultaten sjoemelen? Je gooit de helft van je grootste verliespost (Tesla) eruit en dan maken we de balans op!

  • Blondje

   Ik begrijp niet waarom je zegt dat dit sjoemelen is. Ik publiceer alles wat ik doe en wat je hier ziet is echt mijn portefeuille en echt mijn behaalde rendement dit jaar.

Reacties zijn gesloten.