Menu Sluiten

Eindstand oktober: comfortabel op 6 procent

Luie-kat-pex-121920Als je naar de rendementsontwikkeling kijkt, zou je zeggen dat de afgelopen beursmaand er een was van comfortabel luieren en je af en toe even uitrekken. Toch verliep oktober behoorlijk heftig, met veel nieuws over de aandelen die ik heb. In oktober steeg het totaalrendement van het blondje licht van 5,36% naar 5,96%, en kroop de AEX van 2,38% naar 2,44%.

Er kwam behoorlijk wat goed nieuws naar buiten. Tesla rapporteerde het beste kwartaal in de geschiedenis, met de tweede kwartaalwinst ooit en de eerste kwartaalwinst sinds 2013. De marges die behaald worden op de auto’s, stegen. Er was 68% meer vraag naar de Tesla Model X en de Model S. Ook de productie nam toe, met 92%, naar ruim 25.000 auto’s. En Tesla verwacht dat die productie ook in het laatste kwartaal van dit jaar zo hoog blijft.

Doordat analisten/beleggers/de markt juist een verlies verwachtten, sprong de koers van Tesla even omhoog. Hartstikke leuk, maar in mijn portefeuille is er he-le-maal niets van terug te zien. Sterker nog: mijn verlies is in de afgelopen maand opgelopen van -17% naar -18%. Goed dus dat ik begin september, toen de koers nog ietsje hoger stond, al een groot deel van mijn positie (met verlies) heb verkocht. De 8 aandelen die ik nog over heb, blijven voorlopig nog even staan.

Ook Netflix verraste positief: het bedrijf kreeg er veel meer abonnees bij dan verwacht. Daarop steeg de koers enorm en dat is heel duidelijk te zien in het rendement dat ik er dit jaar op haalde. Stond dat vóór het mooie bericht nog op min 16 procent, nu staat er een plus van 8,57%!

Galapagos boekte een veel lager operationeel verlies dan vorig jaar. Ook prachtnieuws zou je zeggen. Jammer genoeg denken beleggers er anders over: de koers is gedaald en staat weer lager dan begin dit jaar. Zou dat nog steeds de teleurstelling over het afwimpelen van overnamegeruchten zijn?

Nog een opvallend fonds in mijn portefeuille is Unilever. Vorige maand stond daar nog een plus van 2,42%, nu is het omgeklapt naar een min van 4,8%. De omzet over het derde kwartaal daalde licht, maar de onderliggende groei was wél weer beter dan verwacht. Unilever had vooral veel last van wisselkoerseffecten, die er veel zwaarder inhakten dan gedacht. Het relletje met de Marmite in Groot-Brittannië mocht dan snel zijn opgelost, van enthousiasme bij beleggers was weinig te zien. Ook in mijn portefeuille dus niet, helaas.

Wat nu?
Eerst maar eens de Amerikaanse verkiezingen en de bewegingen daarna afwachten. En dan hard op zoek naar waar ik de 6.000 euro cash die ik heb staan eens in zal investeren.

Mijn portefeuille op 31 oktober, einde dag:

Bewaren

2016-10-31 Portefeuille

Bewaren

Bewaren

Bewaren

PS.
De afgelopen weken heb ik als coach meegedaan aan het spel de Slimste Belegger. Ik ben met een vette min geëindigd. Gelukkig was het allemaal nepgeld, maar verliezen is nooit een pretje. Wat ik geleerd heb?
1. Timing kan ik niet: ik kan totaal niet voorspellen waar de koers op dag- of weekbasis naartoe zal bewegen.
2. Ik word knettergek van hefbomen. In dit spel beleg je met turbo’s. Een deel van de waarde van een onderliggende waarde (bv. aandeel of index) wordt gefinancierd door de bank, zodat je deels belegt met geleend geld en zelf nog maar een klein stukje betaalt. Daardoor ontstaat er een hefboom. Ik nam de allerhoogste, om op die manier te proberen te winnen, maar daardoor schoot mijn rendement van grote plussen naar enorme minnen. Niets voor mij!

Bewaren

3 reacties

 1. Frans Franssen

  Hoi Blondje,

  Ook ik heb gegokt met het spel en.. helaas ook ik zat fout.
  Ik herken helemaal de grote plussen en minnen, toch is dit voor mij juist wel de manier.
  Door je goed in te dekken en technisch de juiste analyse te maken. Ik vind het juist weer zeer knap dat jij fundamenteel de juiste keuzes maakt en de rust hebt om die rit ook uit te zitten.

 2. Kris

  Blondje,
  Een beleggingsspel kan je enkel winnen door veel risico te nemen, dus gebruik te maken van de grootst mogelijke hefboom en… veel geluk te hebben! De toegepaste tactiek was zeker de juiste, ook al was de gok verkeerd. Uiteraard geldt dit niet voor een belegging met “echt” eigen geld.
  Ik wens je veel succes met je reële portefeuille. Die doet het zeer behoorlijk!

  • Blondje

   Dank je wel, leuk dat je me moed inspreekt 🙂 Nu nog even bedenken wat er met de echte portefeuille moet gebeuren, met de komst van Trump als president.

Reacties zijn gesloten.