Menu Sluiten

Eindstand oktober: 33,56% ★ Wordt dit mijn beste beursjaar ooit? ★ Galapagos is mijn waterhoofd

Het rendement van mijn portefeuille is nóg verder toegenomen, van 29,86% eind september naar 33,56% eind oktober. De AEX stond tot en met oktober op een plus van 18,19% en de herbeleggingsindex AEX GR steeg dit jaar al 22,23%.

Wordt dit mijn beste beursjaar ooit? Een rendement van meer dan 30 procent heb ik nog nooit behaald. Wat zou het gaaf zijn als het lukt om met dit hoge rendement het jaar uit te gaan! Ik ga duimen.

Hoe is het mogelijk dat mijn beleggingen, zelfs na aftrek van kosten, nog zoveel sneller stegen dan die graadmeters?

Waterhoofd Galapagos

Het antwoord op die vraag is opnieuw: Galapagos. De koers is dit jaar meer dan verdubbeld. Daarmee is het uitgegroeid tot het waterhoofd in mijn portefeuille. De positie is nu € 12.360 waard, ruim één vijfde van het totale bedrag op mijn beleggingsrekening. Dat betekent dat ieder dalinkje van de koers voor een flinke buts in mijn rendement kan zorgen. En iedere minuscule stijging dus voor een hosannagevoel.

Jaren geleden heb ik al eens de helft van mijn Galapagos-aandelen verkocht, omdat de koers toen ook verdubbeld was. Dat ga ik nu niet doen, want als reumamedicijn filgotinib volgend jaar echt op de markt komt, hoop ik dat er nog wel een extra zetje gegeven wordt aan het aandeel.

Gisteravond (31 oktober) meldde Galapagos in een persbericht dat binnenkort nieuwe data over filgotinib bekendgemaakt worden. Dat gebeurt tijdens het Amerikaanse reumatologencongres ACR/ARP dat van 8 tot 13 november wordt gehouden. Zo te zien verwachten beleggers dat de resultaten weer goed zullen zijn, want vandaag (1 november) staat de koers alweer 2,5% hoger.

ASML

Overigens is ook ASML nogal belangrijk voor mijn resultaat. Met een totale waarde van € 8.225 euro (14,77% van het totaal) staat dat aandeel op plaats twee van de zwaarst wegende posities. De koers steeg in oktober ruim 3%, van € 227,25 naar € 235.

Netflix

Netflix is na de smak van eind september gelukkig weer opgekrabbeld. Op 16 oktober publiceerde Netflix de kwartaalcijfers en die waren veel beter dan verwacht. De koers steeg afgelopen maand fors, ruim 7%, van $ 267,62 naar $ 287,41. Doordat de dollar afgelopen maand minder waard is geworden, staat de positie in euro’s gerekend op een plus van 11,82%. Daar stond in juli nog 24%, maar goed het is alweer een heel stuk beter dan wat het vorige maand was.

Gaat alles even lekker?

Nee, natuurlijk niet. Maar het valt mee.

De koers van AholdDelhaize is een eind gedaald, zodat ik nu geen 4% koersrendement meer heb, maar nog maar 1,13%. Ook Unilever daalde in oktober, van € 55,15 naar € 52,95. Op de laatste dag van oktober werd nog € 0,41 dividend uitgekeerd. De kwartaalcijfers lieten een omzet zien die harder groeide dan verwacht, maar ‘onderliggend’ lag de groei wat lager dan waarop beleggers rekenden. Ach, niet veel aan de hand zou ik zeggen. Een koersstijging van 11,71% in 10 maanden is toch niet iets om nu over te gaan miezemuizen.

De inhoud van mijn portefeuille op 31 oktober 2019

5 reacties

 1. Alex

  Wat een rendement en wat een hoge koers. De kans dat de AEX volgend jaar dik boven de 600 punten klapt lijkt mij onwaarschijnlijk. Als je nu verkoopt en weg loopt met dit rendement en wacht 1 a 2 jaar met weer instappen dan doe je het verstandiger lijkt mij. Oftewel wanneer is het genoeg en neem je winst. Als je een jaar van tevoren dit rendement was beloofd dan had je het niet geloofd toch?

 2. Clemens Laseur

  Rendement: 33,56% eind oktober 2019.

  Al wéér hoger op 6 november 2019!

  Still counting.

  Houd je het tellen nog wel bij?

  Het gaat zó vlug.

Reacties zijn gesloten.