Menu Sluiten

Eindstand april: Geldtuintje groeit door – Rendement dit jaar +12,34%

geldtuintje-groeit-doorBijna zonder er naar om te kijken is mijn geldtuintje in april weer ietsje verder gegroeid. Het rendement dit jaar tot en met april is nu 12,34% en de AEX staat op 7,86%.

Ik heb vaak het gevoel dat ik te weinig doe in mijn portefeuille, maar ik weet dat beleggen geen tuinieren is. De afgelopen weken heb toch eens geprobeerd de gratis moestuintjes van Appie tot leven te wekken. In eerste instantie leek het goed te gaan: uit de bakjes van de paksoi, tijm, Cavolo Nero en de zonnebloem staken al snel wat groene sprietjes boven de grond. Door een golf van drukke en lange dagen in mijn presenteerwerk, sloeg ik het water geven een paar dagen over: dag paksoi. Van de 4 zonnebloemen die ik uiteindelijk in de tuin wist te zetten, zijn er twee vermorzeld door slakken of een gebrek aan liefde. Het laatste sprietje tijm legde gisteren het loodje. Of hij stierf uit eenzaamheid of door de plek op het balkon, het is mij een raadsel. Kortom: je tuin overleeft het niet als je er eens een paar dagen niet naar omkijkt.

Gratis stekkie

Dat is met beleggen echt anders. Teveel naar je beleggingen kijken, kan er juist voor zorgen dat je geldtuintje wegkwijnt. Je wilt op ieder nieuwsbericht handelen – winst nemen als een aandeel een paar procent stijgt, verkopen bij een negatief nieuwsbericht – en dat kan er voor zorgen dat je altijd weer precies op het hoogste punt koopt en op het laagste punt verkoopt: ook knap, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Bovendien: veel handelen betekent veel transactiekosten betalen, en ook die nemen een hap uit je rendement.

Op de momenten dat ik de neiging krijg ‘even snel’ wat onkruid uit de portefeuille te trekken, of een gratis-stekkie-dat-gegarandeert-geld-oplevert te planten, helpt altijd de gedachte dat ik er nog een stukje over moet schrijven, met daarin mijn argumenten. Die argumenten moeten dan natuurlijk wel ergens op slaan. Zodra ik een paar uur heb, ga ik weer spitten en wieden in mijn geldtuintje. Want er staan inmiddels wel een paar gewasjes die een doorn in het oog zijn, denk ik.

Portefeuille 2017-04-29 om 13.14.15
Klik op het plaatje voor mijn actuele portefeuille

PS
Komende zaterdag 6 mei om 16:00 uur geven superbeleggers en oude rotten in het vak Warren Buffett en Charlie Munger uuuuurenlang antwoord op vragen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Ik ben er een keer bij geweest in Omaha (zie hier de video), echt een fantastisch evenement. Dit jaar zit ik aan het scherm van de laptop geplakt, want er is een livestream! Aanrader hoor! Grappig en je leert er ook nog van!

Bewaren

4 Comments

 1. Clemens Laseur

  Hoi Janneke.

  Volgens mij heb jij een perfecte strategie.

  Helemaal niemand weet constant op de hoogste koers te verkopen en ook niet op de laagste koers te kopen.
  Er gaat dan immers geen bel, en als die al zou gaan, dan ben je per definitie dan ook nog steeds té laat.

  Het doorlopend kopen en verkopen, wat dus nooit lukt op de meest gunstige koers, hakt er bovendien flink in qua transactiekosten, wat weer ten koste gaat van het rendement.

  Zakt een aandeel eens een keer onverwacht, dan is het onverstandig om direct -uit angst voor verder oplopend verlies- te verkopen.

  Stil blijven zitten als je geschoren wordt is dan het devies en je te verdiepen in de redenen waarom die plotselinge daling plaats vond is een veel betere strategie.

  Als de daling plaats vond vanwege niet meer en niet minder dan een gerucht is het herstel er even snel als de daling er kwam.

  Veel succes verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *