Menu Sluiten

Blondje tipt Galapagos, Ahold en Weight Watchers voor Kooplijst 2018 van Belegger.nl ★ Lees hier waarom

Kopen-pexelsIeder einde van het jaar vraagt Belegger.nl (de site waar ik vroeger hoofdredacteur van was) aan beleggingsexperts wat hun 3 aandelentips zijn voor het komende jaar. Vervolgens worden de koersen van die aandelen het hele jaar in de gaten gehouden, zodat op 31 december kan worden vermeld wie het meeste rendement heeft geboekt. 

Nou zijn er natuurlijk wel wat verschillen tussen zo’n Kooplijst en écht beleggen:

 • Er wordt ‘gekocht’ tegen onrealistische koersen
  Bij het lijstje van 3 aandelen wordt gerekend met het verschil tussen de slotkoers van 2017 en de slotkoers van 2018. Als je het lijstje zelf voor je portefeuille zou willen aanschaffen, is het heel lastig, om niet te zeggen onmogelijk, om tegen die koersen te kopen.
 • Er zijn geen transactiekosten
  In het echt zou je nog transactiekosten moeten betalen over je aan- en verkoopbedrag, waardoor je daadwerkelijk behaalde rendement lager uitvalt dan dit theoretische lijstje.
 • De aandelen worden een heel jaar lang niet verkocht
  Voor de meeste mensen vergt het een ongelooflijke hoeveelheid zelfbeheersing om een heel jaar lang niet aan je aandelen te komen. Je mag niet bijkopen, niet ruilen, niet verkopen en dus ook geen winst nemen. Zelf blijf ik in het echt ook lange tijd van mijn aandelen af en dat is volgens onderzoek meestal erg gunstig. Je loopt ook niet de kans dat je door je angst net de beste beursdagen mist. Maar het is wel heel knap als je zo onbeweeglijk alles kunt vasthouden als dit lijstje doet.
 • In het echt heb je wel meer dan 3 aandelen
  Een van de 3 belangrijkste succesfactoren bij echt beleggen is spreiden. Dat betekent dat je niet in slechts 3 aandelen belegt, maar minimaal in 10-15 aandelen van bedrijven, die ook nog eens actief zijn in verschillende sectoren. Op die manier kan een tegenvallend rendement van het ene aandeel, het verlies van het andere aandeel weer een beetje goedmaken. Met een lijstje van maar 3 aandelen kan je totaalrendement keihard omhoog schieten als je toevallig de juiste aandelen hebt gekozen. Maar het rendement kan ook in duizelingwekkende vaart naar beneden kletteren als je fout zit.
 • Het dividend wordt niet meegerekend
  Meestal wordt bij de berekening van dit soort Kooplijstjes alleen naar de koerswinst gekeken. Als je in het echt in een bedrijf als Ahold belegt, ontvang je ook nog dividend. In 2017 was dat bijna 4%. Toch leuk als je dat nog bij je rendement kunt optellen.

Belegger.nl Kooplijst 2018: mijn 3 tips voor het komend jaar

Voor de nieuwe Kooplijst van Belegger.nl heb ik opnieuw voor Galapagos gekozen. Vooral vanwege het bericht dat Gilead vanaf 1 januari 2018 weer vrij is om een bod te kunnen doen op het biotechbedrijf. Het is geloof ik niet heel erg waarschijnlijk dat dat ook gaat gebeuren, maar als het gebeurt, wil ik erbij zijn. En als het niet gebeurt dan nog beleg ik ook graag in Galapagos, omdat ze telkens weer erg goede testresultaten laten zien.

Het tweede aandeel op mijn lijstje is Ahold Delhaize – al heb ik daar wel even over getwijfeld. En tot slot kies ik voor Weight Watchers. Lees hier mijn uitleg in het artikel op Belegger.nl.

Overigens ging het tot en met Q3 nog heel erg goed met het rendement op de aandelen die ik had uitgekozen voor 2017. Lees: Beijer, Willemse en Van Zeijl voeren Kooplijsten aan