Menu Sluiten

Heb je een vraag? In deze lijst met veelgestelde vragen of FAQ’s vind je het antwoord!

Vragen over Blondjes Beleggen Beter

Wie zit er achter Blondjes Beleggen Beter?
Blondjes Beleggen Beter is een initiatief van Janneke Willemse, het blondje met verstand van zaken. Janneke is sinds 2000 financieel journalist en was van 2007 tot en met april 2013 hoofdredacteur van Belegger.nl en Beursduivel.be. Daarnaast is ze beurscommentator bij RTL Z en presentatrice: ze presenteerde onder meer de wekelijkse talkshow WNL Op Zondag op NPO1,  haar eigen online tv-programma Geldzaken op 7 Ditches TV en het RTL Z Beursspel. Ook is ze regelmatig dagvoorzitter op zakelijke- en beleggersbijeenkomsten.

Met hoeveel geld belegt het blondje?
Het blondje begon op 1 januari 2013 met €5.000. Inmiddels heeft ze in totaal  €20.000 gestort op haar beleggingsrekening. Begin 2020 was dit bedrag verdrievoudigd naar €60.000. Kijk op de pagina Rendement en portefeuille voor de meest actuele standen.

Hoe vaak handelt het blondje?
Het blondje heeft geen doelstelling voor het aantal keer dat ze koopt of verkoopt. Ze handelt als ze er tijd voor heeft, als ze een mooie kans ziet, als ze vindt dat het noodzakelijk is of gewoon als ze er zin in heeft. Als je een mailtje wilt ontvangen zodra ze weer iets verandert in de portefeuille, meld je dan aan voor de gratis mailservice.

Beleggen blondjes echt beter?
Nee, dat van die blondjes allitereert gewoon lekker. Wel blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Gemiddeld. Dus dat gaat echt niet op voor iedere vrouw. Over het algemeen nemen vrouwen minder risico, nemen ze op tijd verlies, doen ze beter hun huiswerk en beleggen ze meer voor de lange termijn. Dat zijn natuurlijk eigenschappen die je zou kunnen proberen te imiteren. Het blondje probeert dat ook.

Is deze site alleen voor blondjes? Of vrouwen?
Nee, dat van die blondjes allitereert gewoon lekker. En het is een knipoog naar de onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Blond zou je ook nog als een blije en lichtvoetige levenshouding kunnen zien. Hier is iedereen is welkom, of je nou rood, bruin, groen of paars haar hebt. Of je nu man, vrouw of beursaap Jacko bent. Kom erbij. En stel je blonde vragen zonder gene, dat doe ik ook!

Waar kan ik me inschrijven voor de gratis nieuwsbrief?
Je kunt je inschrijven voor de gratis mailservice via www.blondjesbeleggenbeter.nl/mailservice

Waarom zijn deze site en de nieuwsbrief gratis?
Het blondje vindt het leuk om haar belevenissen op de beurs te delen. Ze wil alleen bloggen als er iets te melden valt. Als je zou moeten betalen, zou je bovendien gaan verwachten dat haar ‘tips’ je geld zouden opleveren. Die verkeerde indruk wil ze niet wekken. Soms pakt iets goed uit, soms minder goed, soms ronduit slecht; altijd zul je zelf moeten nadenken of je je wel of niet op de beurs wilt wagen.

Hoho, wacht eens even! Je verdient nu wél geld, met je online training en boek!
Ja, klopt. Sinds 2020 kun je mijn boek Blondjes Beleggen Beter en/of mijn online training Super Simpel Beleggen bij me kopen. Maar ook die zijn gemaakt vanuit het principe dat ik geen producten aanbeveel en je zelf het beste kun kiezen wat bij jou past. Ik geef je de tools waarmee je zelf aan de slag kan. Mijn blogs en portefeuille hier op Blondjes Beleggen Beter blijven gratis en openbaar.

Ja doei! Als ik me aanmeld, word ik zeker platgespamd!?
Eh… nee. Als je je voor de mailservice aanmeldt, krijg je een mail als ik weer een nieuw stukje heb geschreven.
Meestal zijn dat stukjes over iets dat ik op de beurs heb gekocht of verkocht, soms is het een update als er goed of slecht nieuws is over een aandeel dat ik in portefeuille heb en tot slot kun je ook een mailtje ontvangen als ik een (online) evenement of bijeenkomst organiseer. Het komt erop neer dat je ongeveer 1 keer per maand een mail van mij ontvangt.

Kan ik het blondje blind volgen?
Dat raadt het blondje je niet aan. Ze weet zelf niet eens of haar beleggingen haar winst zullen bezorgen! Maar je kunt dit dagboek natuurlijk wel ter inspiratie gebruiken. Wel even nadenken met welk geld je gaat beleggen – alleen doen als je het geld de komende paar jaar niet voor iets anders nodig hebt. Je hebt kans op winst, maar ook op verlies!

Belegt het blondje ook voor derden? Kan ik het blondje voor me laten beleggen?
Het blondje belegt alleen haar eigen geld en schrijft daarover en hoopt dat anderen daar wijzer van worden. Buurmannen, verre kennissen en abonnees van de nieuwsbrief hebben al vaak gevraagd of ze toch ook niet eens voor hun wat geld in de markt wil stoppen. Maar dat vindt het blondje DOODENG. Stel je voor dat het misgaat! Zure gezichten, besmeurde ramen, juridische claims… ze ziet het al voor zich. En, dan nog wat: als ze voor een ander moet beleggen wordt het allemaal veel moeilijker om nog een beslissing te nemen. Want ze wéét hoeveel geld ze zelf heeft en of ze dat kan missen (mocht het misgaan), maar in de portemonnee van een ander kan ze niet kijken.

Neemt het blondje haar beslissingen zelf? Krijgt ze advies?
Het blondje bepaalt alles zelf. Maar ze laat zich wel inspireren door meningen van andere beleggers, analisten en artikelen op nieuwssites en in kranten.

Wanneer organiseer je weer een evenement, seminar of challenge?
Dat weet ik nog niet. Zodra er weer wat op de planning staat, laat ik het weten via de mailservice.
? Je kunt ondertussen wel meedoen aan de online training Super Simpel Beleggen. ?
In januari 2014, september 2016 en februari 2019 organiseerde BlondjesBeleggenBeter.nl het seminar Beter Beleggen In Een Dag in Hotel Breukelen en op Beursplein 5 in Amsterdam. De dagen kregen gemiddeld een 8,2 van de aanwezige deelnemers. We vonden het zelf ook erg leuk!
In januari 2021 deden 2241 mensen mee met de gratis Beleggersboost: een challenge waarbij je 10 dagen lang met video’s en opdrachten werd klaargestoomd voor je start als belegger.

Vragen over beleggen

De beurzen zijn enorm gestegen/gedaald. Is dit het juiste instapmoment?
Het korte antwoord is: als je een financieel doel hebt dat je pas over meer dan 5 jaar hoeft te bereiken, je wilt het geld voorlopig niet aan iets anders uitgeven en je wilt gespreid instappen en gespreid beleggen: dan maakt het instapmoment niet zoveel uit.
Het lange antwoord geef ik in de online training Super Simpel Beleggen.

Kun je een paar voorbeeld ETF’s noemen?
De voorbeelden geef ik in mijn boek Blondjes Beleggen Beter
In de online training Super Simpel Beleggen maak ik een andere selectie en laat ik zien waar je op kunt letten bij het selecteren van ETF’s, zodat je een portefeuille bouwt waarin je nog jaren kunt beleggen.

Bij welke broker zit jij? Welke broker adviseer je?
Ik heb zelf rekeningen bij verschillende brokers. Wat bij mij en mijn manier van beleggen past, hoeft niet voor jou de beste manier te zijn. Ik raad je aan om voor je gaat beleggen de brokervergelijker op Finner.nl in te vullen. Daar zie je vervolgens een overzicht met de brokers die het best bij je passen. Tip: klik nog even door om de voorwaarden te lezen voor je begint.
In de online training Super Simpel Beleggen laat ik een aantal rekeningen zien die geschikt zijn voor de Super Simpel Beleggen-manier van beleggen.

Ik las net dat je 2 rekeningen hebt (eentje voor de ETF’s en eentje voor je aandelen). Waarom is dat precies? Zijn ze allebei bij Binck?
Twee redenen: ik wil de twee portefeuilles gescheiden houden en de tweede rekening was goedkoper. Toen ik met de blonde portefeuille begon die je hier ziet, was Binck nog een goedkope rekening. Pas later ben ik met ETF’s begonnen, dat doe ik bij DeGiro en als je daar in ETF’s uit de kernselectie belegt is dat veel goedkoper dan Binck (wat inmiddels SaxoInvestor is geworden).

Vragen over online training Super Simpel Beleggen

Hoe lang heb ik toegang tot de online training?
Vanaf het moment van aankoop heb je een jaar (12 maanden) de tijd om alles te bekijken. Maak je geen zorgen dat je zomaar opeens niet meer kunt inloggen: voordat je toegang verloopt ontvang je een herinnering.

Wanneer krijg ik een factuur?
Als je je bestelling betaald hebt, krijg je binnen een paar minuten een bevestigingsmail met daarin een link naar jouw factuur. Heb je deze mail niet ontvangen? Zit ie ook niet in je spamfolder? Stuur dan even een mail naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl, dan kijk ik wat er mis gaat.

Wanneer krijg ik mijn inloggegevens?
Die krijg je in een aparte mail toegestuurd. Heb je ze na 24 uur nog niet ontvangen en zitten ze ook niet in je spamfolder? Mail dan even naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl, want dan gaat er iets mis.

Wat zijn live Q&A’s precies?
Live Q&A’s zijn webinars die je via je laptop, pc, smartphone of ander apparaat met internetverbinding kunt bekijken. Je ziet en hoort mij, maar je bent zelf niet in beeld. Wel kun je via de chat (of mail vooraf) vragen stellen, die ik zoveel mogelijk zal beantwoorden tijdens de live Q&A. De live Q&A’s organiseer ik via de (door mij betaalde) versie van Zoom. Na afloop publiceer ik de opname van de live Q&A op de trainingssite, zodat je die rustig kunt terugkijken, ook als je er niet live bij kon zijn.

Zijn de live Q&A’s exclusief voor VIP-deelnemers?
Ja, alleen VIP-deelnemers kunnen live meedoen aan de Q&A’s en/of van tevoren vragen stellen.

Moet ik aanwezig zijn bij de VIP Q&A’s?
Als VIP-deelnemer mag je vragen stellen en live meekijken met de Q&A’s, maar dat hoeft natuurlijk niet. Geen paniek als het tijdstip je niet uitkomt. Vragen mag je van tevoren insturen en na afloop kun je de opname van de sessie op de trainingssite bekijken.

Mag ik als Basic-deelnemer ook vragen stellen?
Nee, die extra hulp is speciaal voor VIP-deelnemers aan de online training. Wel heb je als Basic-deelnemer toegang tot de opname

Wanneer zijn de VIP Q&A’s?
Minimaal ieder kwartaal is er een nieuwe VIP Q&A. Soms is er ook een extra VIP Q&A. De precieze data en tijdstippen vind je samen met de aanmeldlinks in de VIP-ruimte op de trainingssite.

Verschilt deze training veel van wat je al in je boek hebt geschreven?
In mijn boek leg ik uit hoe je kunt beginnen met beleggen. Ik behandel daarin heel veel verschillende onderwerpen. In de training ga ik dieper in op hoe je zelf een portefeuille kunt opbouwen en hoe je periodiek kunt beleggen met ETF’s. Die ETF’s (indextrackers) kun je zelf uitkiezen en ik laat zien hoe dat moet. Ook geef ik je een selectie van ETF’s die voor de meeste mensen geschikt zijn om een mooi bedrag voor later mee op te bouwen.
Een extra voordeel van de VIP-training is dat je me heel veel vragen kunt stellen tijdens de live Q&A’s (online ‘terugkomdagen’). Dus kom je ergens niet uit, dan ben ik er.

Beleg je zelf ook in ETF’s? Ik zie in je blogs alleen je portefeuille met individuele aandelen!
Ja, ik beleg zelf ook in ETF’s. Dat doe ik op de manier die ik in de online training Super Simpel Beleggen uitleg. Die ETF-portefeuille is echter niet openbaar te zien, die houd ik exclusief voor de cursisten van Super Simpel Beleggen.
Daarnaast beleg ik in individuele aandelen via mijn ‘blonde beleggingsportefeuille’. Die portefeuille is al sinds 2013 te bekijken via deze blogsite BlondjesBeleggenBeter.nl. Ondanks mijn beleggingssucces met die portefeuille vind ik dat ik over beleggen in individuele aandelen geen cursus kan geven: ik weet ook niet hoe dit de komende jaren zal uitpakken. Daarom geef ik een cursus over beleggen op de Super Simpel Beleggen-manier: dat is met gebruik van ETF’s en voor de meeste mensen de beste en makkelijkste manier om een mooi bedrag voor later mee op te bouwen.

Ik heb toegang tot de besloten Facebookgroep van Super Simpel Beleggen aangevraagd. Hoe lang duurt het voor ik toegang krijg?
In de Facebookgroep Super Simpel Beleggen kun je als deelnemer van de online training ervaringen uitwisselen met andere Super Simpel-beleggers. Een keer per week laat ik mensen toe, als ik kan zien dat je een deelnemer bent van de online training. Heb je op Facebook een andere naam dan waarmee je de online training hebt gekocht? Mail dan naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl dan word je zo snel mogelijk toegelaten.

Ik wil de online training cadeau geven, kan dat?
Ja, dat kan. Je bestelt en betaalt op jouw naam en met jouw gegevens. Jij ontvangt dan per mail de factuur en de inloggegevens. Als je me daarna een mailtje stuurt, zet ik de online training op de naam en het e-mailadres van jouw vriend of vriendin en nieuwe inloggegevens sturen.
Mail naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl, vermeld naam, e-mailadres en de datum waarop de online training moet worden overgezet en het komt in orde. Het enige wat jij hoeft te doen is een leuke kaart of foto naar het feestvarken sturen om te laten weten dat er een leuk cadeautje van je aankomt. Maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten 😉

Ga je vertellen hoe je aandelen van individuele bedrijven kunt selecteren? En hoe je kunt beleggen met opties, futures, turbo’s, technische analyse etc?
Nee, de training is bedoeld voor (beginnende) beleggers die op lange termijn willen beleggen op de allersimpelste manier: periodiek beleggen met ETF’s (indexbeleggen). Dit onderwerp is uitgebreid aan bod gekomen tijdens de extra sessie met Jim Tehupuring van Probeleggen, de opname daarvan kun je bekijken als je bent ingelogd.