Menu Sluiten

Maandupdate oktober: Al 29% rendement

Net als je denkt dat het niet hoger kan, krijg je een maand als afgelopen oktober. Beurzen spoten omhoog, net als mijn rendement. Eind september stond de blonde portefeuille nog op een plus van 20,67% en eind oktober is dat opgelopen naar maar liefst 28,95%. De AEX en de AEX GR gingen iets minder hard omhoog, maar ik heb ze nog altijd niet ingehaald. De AEX staat op een plus van 29,83% en de AEX GR is 32,33% gestegen dit jaar.

Hieronder zie je wat de koersbewegingen waren in de afgelopen maand:

FondsKoers 30 septKoers 29 oktVerandering %
Ahold Delhaize28,7428,13-2,12%
ASML645,90700,508,45%
DSM172,75189,059,44%
Galapagos45,1645,811,44%
Royal Dutch Shell19,4319,972,78%
Unilever46,6546,31– 0,73%
Berkshire Hathaway$ 273,02$ 287,105,16%
Netflix$ 610,94$ 690,3112,99%
Pepsico$ 150,60$ 161,607,30%
WW International$ 18,28$ 17,36– 5,03%
Vanguard S&P 500 UCITS ETF71,1875,445,98%
SPDR SSGA Gender Diversity ETF$ 101,00$ 107,025,96%

Mijn portefeuille is dit jaar al €16.855,45 meer waard geworden. Dat heb ik natuurlijk pas echt verdiend als ik nu besluit te verkopen. Maar mijn pensioendatum is nog lang niet in zicht, ik heb nog genoeg te eten en ik wil nog heel lang door met dit blog, dus blijf ik van mijn beleggingen af.

ASML stijgt net niet genoeg

ASML is de grootste positie in mijn portefeuille, dus een beweging daar zie je het duidelijkst terug in het totaalrendement. De koersstijging van 8,45% de afgelopen maand is fijn, maar maakt nog net niet goed wat er in september is verloren. Toen daalde ASML van €704 naar €645, nu staat de koers weer op €700,50. Het geeft wel aan dat de zorgen die beleggers rondom de chipmarkt hadden, weer wat zijn weggeëbd.

Netflix scoort met Squid Game

Na ASML heb ik het meeste geld zitten in Netflix. De waarde van mijn 20 aandelen is gegroeid tot bijna €12.000. (Hoe groot iedere positie is, kun je zien in het portefeuille-plaatje onderaan dit bericht.) In september ging het al lekker met een koersstijging van 7,3%, maar in oktober steeg de koers nog eens 12,99%. De Zuid-Koreaanse serie Squid Game blijkt een groot succes. Netflix schat dat de serie totale bijna $900 miljoen oplevert, terwijl de productiekosten in vergelijking met andere hitseries laag waren. Het maken van Squid Game kostte $21,4 miljoen of $2,4 miljoen per aflevering, terwijl The Crown ongeveer $13 miljoen per aflevering kostte. Squid Game heeft een nogal lugubere opzet: het gaat over een groep mensen die kinderspelletjes doen waarbij de verliezers sterven. Mijnheer Willemse en ik hebben ‘m weggebinget en we waren niet de enigen. Twee derde van alle Netflix-gebruikers heeft de serie al gezien.

In het derde kwartaal groeide het aantal Netflix abonnees met 4,4 miljoen (zie hier de kwartaalcijfers). Dat was meer dan de 3,5 miljoen die werd verwacht. Wereldwijd hebben 213 miljoen mensen nu een Netflix-abonnement. Voor het vierde kwartaal verwacht Netflix dat daar nog eens 8,5 miljoen abonnees zullen bijkomen. Het lijkt erop dat de groei in de VS en Canada een beetje tot stilstand is gekomen, doordat de aanwas uit die regio het afgelopen kwartaal niet erg hoog was. Het wordt leuk om te volgen of Netflix ook daar de groei weer kan aanzwengelen, of dat de Amerikaanse en Canadese abonneegroei vlak zal blijven terwijl die in de rest van de wereld nog hard doorstijgt. Overigens heeft Netflix nog altijd meer abonnees uit die regio dan concurrerende streamingdiensten.

DSM wil opsplitsen

De nummer drie van mijn portefeuille, DSM, klom in oktober met 9,44%. In september maakte het bedrijf bekend dat het de Materials-tak wil afsplitsen en verkopen. Vanaf begin volgend jaar gaat DSM zich helemaal richten op de ontwikkeling van voedingsbestanddelen voor mens en dier. Al in 2014 drong hedgefonds Third Point aan op een splitsing. Destijds wilde DSM dat niet, maar het komt er nu dan toch van. Daar zaten beleggers kennelijk op te wachten, aan de koersstijging van afgelopen maand te zien. Overigens heeft Third Point afgelopen week ook om splitsing van Shell in een ‘vieze’ en een ‘schone’ tak gevraagd. Shell heeft laten weten daar niets in te zien.

Overgezet van Binck Green naar SaxoInvestor

SaxoBank heeft Binck overgenomen en is bezig met het overzetten van alle klanten naar het Saxo-platform. Begin oktober ben ik overgezet naar SaxoInvestor. Ik ben op z’n zachtst gezegd niet blij met die overstap. Historische koersen kloppen niet meer, kosten die ik eventueel in de toekomst zou maken worden soms wel en soms niet meegenomen en mijn portefeuille-overzicht ziet er niet meer zo overzichtelijk uit als het was. Je snapt dat ik flink zat te mopperen toen ik dit weekend weer zelf een portefeuille-overzicht moest knutselen. Mocht het binnenkort niet verbeteren, dan ga ik langzaam overstappen naar DeGiro. Om geen overbodige transactiekosten te maken doe ik dat als ik besluit iets te verkopen. Als ik een knoop heb doorgehakt lees je dat hier.

Mijn portefeuille eind oktober

De groei van het vermogen op mijn rekening

Screenshot SaxoInvestor

37 reacties

  • Blondje

   Hoi Edwin, de stand van de portefeuille staat sinds begin vd maand op de pagina rendement en portefeuille. Nu alleen het stukje nog inderdaad ?

  • Blondje

   Ha Clemens! Nog niet weg, stand portefeuille staat sinds begin vd maand al op de pagina rendement en portefeuille. Nu alleen het stukje nog inderdaad ?

 1. Peter

  Ben ook aanhet overstappen naar degiro!

  Drie gesprekken gehad over problemen.

  Bij mekaar vijf uur in de wacht gestaan.

  Geld terug boeken kost meer dan de twee tot drie dagen dan zij beloven.

  Nu nog wachten hoe lang ze nodig hebben om de portefeuille over te zetten naar Degiro.

 2. Cindy

  Hoi! Ik heb net je boek gelezen en wil nu gaan starten met beleggen. Ik wilde bij DeGiro een rekening openen, maar ben nu in verwarring wat te doen, aangezien DeGiro niet meer onder het toezicht van AFM valt. En in je boek geef je aan dat dat wel belangrijk is. Maar in dit bericht lijk je toch over te willen stappen naar DeGiro. Kun je daar meer toelichting over geven?

 3. Simon

  Wat een gedoe met die wijzigingen naar Saxo. Maar goed dat ik gelijk gekozen heb voor deGiro.
  Nu je boek aan het lezen en me richten op een goede portefeuille.
  Zie ook wel wat in Nebusco en Aalbers

 4. Maarten

  Ik was ook ‘slachtoffer’ van de overstap naar Saxo. De onhandige lay-out kun je nog als ‘even wennen’ beschouwen maar de informatie is echt veel gebrekkiger. Tevens kreeg ik allerlei onbegrijpelijke foutmeldingen over de risico’s van bepaalde producten (bij zeer gangbare ETF’s) en kon ik hierin niet handelen, in tegenstelling tot bij Binck. Ik ben een week of twee geleden naar DeGiro overgestapt en wat een verademing is dat, nog los van de lage kosten. Absolute aanrader.

 5. Piet Keizer

  Bedankt voor de vlotte update. Zelf opnieuw gestart met beleggen in mrt 2020. Veel steun en inzicht ervaren bij je boek. Heb een vergelijkbare portefeuille opgebouwd met een goede spreiding. Richt me nu op jonge succesvolle Nederlandse ‘groene’ ondernemingen (Nebusco, NX Filtration)

 6. Pjot

  Ben van de Binckhemel naar de saxohel gegaan. Bij Binck opende ik koersenscherm, wat als tweede scherm verscheen en kon ik het indelen zo als ik het wilde. Met eigen optiesseries/aandelen, waar ik de bied en laat koersen kon zien. Ben opzoek naar een broker die het oude Binck koersen scherm aanbied. Wat verdacht veel lijkt op een oud Reutersscherm, maar beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen.

 7. Frans

  Wie o wie wordt hier wijzer van binnen Binck met deze overstap naar Saxo?
  Als ik de commentaren lees is niemand blij. Vandaar de vraag.

 8. myrna

  ik heb sinds een klein tijdje een binck account aangemaakt en sta nu op het punt om te gaan beginnen met beleggen, maar als ik dit zo lees kan ik beter direct bij degiro beginnen?

 9. Daniel

  Ik ben ook door Binck overgezet naar Saxo en ben hier ook niet erg happy mee. Ik mis %YTD en veel informatie is verdwenen. En betaal nog steeds honderden euro’s bewaarloon. Hierover klagen heeft in mijn geval niets opgeleverd, niet eens een kleine tegemoetkoming. Ik heb al een jaar een 2e rekening bij de Giro en overweeg mijn hele portfolio over te hevelen/te laten boeken m.n. vanwege bewaarloon maar de website van Saxo ziet er inderdaad ook niet uit.

 10. Corry

  Bij Binck koop ik maandelijks kleine bedragen ETF’s bij.
  Bij Saxo kost dit minimaal 8 euro per transactie.
  Dus kleine transacties zijn niet rendabel, of zie ik dat verkeerd.

  • Blondje

   De kosten van Binck Green en SaxoInvestor zijn vergelijkbaar. Transacties met kleine bedragen zijn idd niet rendabel ivm de transactiekosten.

 11. Corry

  De kosten bij de Saxo bank zijn veel hoger als je in ETF’s belegt dan bij Binck Bank, of zie ik dat verkeerd!
  Bij Binck koop ik maandelijks divers iets bij, bij Saxo kost dit minimaal 8 euro per transactie.
  Dus kleine transacties zijn niet rendabel.

  • Blondje

   Kosten zijn vergelijkbaar bij Binck Green en SaxoInvestor. Transacties met kleine bedragen zijn inderdaad niet rendabel i.v.m. transactiekosten.

 12. Andries van Dommelen

  Zoals ik vorige maand reeds aangaf zijn, de rendementen deze maand flink gestegen doch ik verwacht niet, dat de AEX nog veel verder gaat stijgen de komende maanden gezien o.a. de inflatie, kleine rentestijging, corona, klimaathype, tekorten aan werknemers en materialen en toename van (staats)schulden, giften, leningen, opkoopprogramma’s van de ECB waarop de economie gebaseerd is. We leven in een schijnwelvaart.

 13. Jos

  Ook overgezet van Binck naar Saxo. Snap niet waar dat nou voor nodig was. Begint wel iets te wennen maar blijft behoorlijk minder gebruiksvriendelijk. Misschien langzaam over naar deGiro.

 14. Tineke Berkheij

  Ik ben pas begonnen met een klein beetje te beleggen. Heb je boek gelezen. Ik ben op zoek naar een groep vrouwelijke bellegsters. Hoe kom ik daarmee in contact? Het liefst ook nog in mijn omgeving regio Leiden.

   • Lydie

    Check even Elfin, ik vind het een leuke informatieve webpagina met ook een gezellige online community eraan gekoppeld gericht op vrouwelijke beleggers 🙂

   • Eline

    Waarom perse vrouwen? Het is voor mannelijke (beginnende) beleggers toch niet anders dan vroor vrouwen? Of voor queers of transmensen of non binairen.. Ben zelf vrouw, maar snap niet zo goed waarom je in dit kader op zoek bent naar alleen vrouwen?

 15. Sarie

  Is het niet zo dat als je in ETF’s wilt gaan, dat ze die bij Degiro maar beperkte keuze hebben en je dan bij de Saxobank meer keus hebt.

  • Blondje

   Nee, het aanbod is ongeveer gelijk. Verschil is dat je bij DeGiro voor een bepaald aantal ETF’s geen transactiekosten hoeft te betalen. (=kernselectie)

 16. Stacey

  Hey Janneke, thanks voor het delen. Erg nice dat je rendement zo omhoog is gegaan! Top!

  Wat is het verschil tussen Vanguard S&P 500 UCITS ETF en Vanguard S&P 500 ETF?

  • Blondje

   Hoi Stacey, het is dezelfde ETF. UCITS is de term waarmee aangegeven wordt dat de ETF aan Europese regelgeving voldoet.

Reacties zijn gesloten.