Menu Sluiten

Eindstand juli: Sprong naar 4 procent rendement

sprongIn juli maakte mijn rendement een sprong, van 1 naar 4 procent! (Exacte getallen: van 0,9 naar 3,96%). In dezelfde maand klom de AEX ook gigantisch, van -1,34 naar +1,81%.

Je zou kunnen zeggen dat ik gewoon met de AEX ben meegelift, want ik heb een aantal AEX-aandelen die het erg goed deden afgelopen maand. Ahold steeg 7 procent in een maand en kreeg na de fusie met Delhaize een wat langere naam (Ahold Delhaize). DSM eindigde ook 7 procent hoger. De koers van ASML klom bijna 11 procent in juli.  Shell herstelde 5,5 procent en Unilever kreeg er ruim 2,5 procent bij tussen 30 juni en 31 juli.

Maar niet alle AEX-aandelen die ik in portefeuille heb, deden het goed. Galapagos verloor bijna 6 procent, terwijl er in mijn ogen niet echt slecht nieuws was. Ik blijf vasthouden aan Galapagos, want het blijft een mooi bedrijf en ik loop er eigenlijk geen echt risico mee. De waarde van mijn positie nu (EUR 3.653,25) is bijna gelijk aan het totaalresultaat (EUR 3.737,75). Hoe dat kan? Ik heb ooit tussentijds winst genomen.

2016-07-31 RendementMijn doelstelling is het beter te doen dan de spaarrente én ook de AEX voor te blijven. Ik heb nu zoveel AEX-aandelen, die ook nog eens zwaar wegen in de index, dat de kans groot is dat ik niet beter zal presteren dan die index. Dus denk ik aan manieren om die index te slim af te zijn, zoals een van de AEX-posities verkopen en daar iets anders voor in de plaats aanschaffen.

Geduld met Shell

Het verkopen van Shell staat al langer op mijn lijstje, maar dat heb ik nog steeds niet gedaan. Nu kwam ik weer terug van mijn verkoopplan omdat ik een belegger sprak die al jaren heel lucratief belegd. Hij vond dat ik vooral op het dividend moest letten. Dat wordt al zo lang gehandhaafd en verhoogd, dat zegt wel iets over hoe sterk het bedrijf is. Met de transformatie van Shell naar duurzamer bedrijf zou ik volgens hem wat meer geduld moeten hebben. Een olietanker keert langzaam. Ik ben nog niet helemaal overtuigd, maar er is weer genoeg twijfel gezaaid om Shell voorlopig vast te houden. Ondanks de olieprijs die nu weer een stuk gezakt is.

Het verkopen van Unilever en/of Ahold zou mijn portefeuille ook een stuk minder AEX-erig maken. Daar ga ik binnenkort naar kijken. Of wordt het toch DSM, dat me dit jaar al 25,72% rendement heeft opgeleverd? Zodra ik eruit ben, lees je het hier.

Oude mannen

MungerBuffettNog even een blik op mijn Amerikaanse fondsen: Pepsi stond bij mij op verlies en nu op een plus van 6,85%. Leuk! Het verlies op Tesla (dat SolarCity overneemt) is kleiner geworden, maar er staat nog altijd een min van 4,16%. Het verlies op Netflix is juist dramatisch vergroot, van -12,47% naar -21,79%. Het aantal nieuwe abonnees viel beleggers nogal tegen. Ik twitterde na dat bericht dat ik zou willen bijkopen op dat lagere niveau, dat kan natuurlijk nog steeds. Tot slot Berkshire Hathaway: de beleggingsmaatschappij van Warren Buffett en Charlie Munger is afgelopen maand ruim 2,5 procent gestegen. Maar die oude mannen zeg ik natuurlijk nog geen gedag. 🙂

PS:
Wil je ook beginnen met beleggen en weet je niet hoe je het moet aanpakken of vind je het te eng? Op vrijdag 23 september organiseer ik een seminar waar ik met Martine Hafkamp (Fintessa), Hans Oudshoorn (Binck), Martijn Rozemuller (Think) en Jan Heemskerk (ook blond en mijn co-host) op al je vragen antwoord geef. Hier het programma en de tickets. Kom je ook? Vinden we leuk!

PPS:
Vanaf vrijdag 5 augustus ben ik te zien als beurscommentator bij RTL Z! Sta ik daar vanaf de beurs het nieuws te duiden. Zo leuk, helemaal omdat ik ook in 2001 al bij RTL Z op de beurs gewerkt heb, alleen toen niet in beeld. En als eerste vrouw op die plek ben ik natuurlijk bezig met de superbelangrijke vraag:  wat moet ik áááááán?

Mijn portefeuille

2016-07-31 Portefeuille

Jaarresultaat 2016 per fonds

2016-07-31 Jaarresultaat per fonds

8 Comments

  1. Hugo

    Gefeliciteerd met je job bij RTL Z, een hele goede zet van hen om jou er weer bij te halen! Ik ga kijken. Een rood jurkje staat je goed.
    Ga je nog een online cursus maken? Mijn vingers jeuken om je te helpen!

  2. Renee

    Heel mooi Blondje dat je weer op 4 procent zit. Ik zou persoonlijk eerder deels afscheid nemen van Netflix en een enigszins stabiel aandeel nemen. Leuk dat je weer bij RTLZ te zien ben vanaf vrijdag. Gefeliciteerd ermee. Kleding tips ga ik echter niet geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *