Menu Sluiten

Eindstand 2021: Blondje eindigt met 30% rendement ★ Over afgelopen 9 jaar beter dan AEX (en andere indices)

Het afgelopen jaar zijn mijn beleggingen gegroeid met bijna 30 procent. Om precies te zijn nam de waarde, inclusief de kosten voor mijn beleggingsrekening, toe met 29,87%. De AEX heb ik daarmee weer verslagen. Die steeg in 2021 met 27,75%. Omdat in de AEX geen dividend wordt meegenomen is het eerlijker om te vergelijken met de AEX GR. Die steeg met 30,56%, maar heeft dan weer geen kosten.

Op het ogenblik betaal ik bij mijn Saxo-rekening zo’n € 132 per jaar aan vaste kosten, wat neerkomt op 0,18% van mijn belegde vermogen inmiddels. Transactiekosten reken ik even niet mee. Als ik 0,18% van het rendement van de AEX GR aftrek, deed die index het dus nog steeds beter dan ik in 2021. Dat irriteert me natuurlijk toch een beetje. Ah, vandaar die naam ‘GRRRRRR’. ?

Risicovol gerommel

Nee hoor, ik ben ongelooflijk happy met de prestaties van de blonde portefeuille. Helemaal als ik zie wat sommige andere particuliere en soms ook beroepsbeleggers bij elkaar hebben gesprokkeld het afgelopen jaar. Beroepsbeleggers moeten zich aan bepaalde verhoudingen in de portefeuille houden en het risico dat ze nemen goed onderbouwen, dus ik snap dat ze niet kunnen doen wat ik doe. Doordat ik beleg met mijn eigen geld kan ik me veroorloven om bijvoorbeeld geen obligaties in portefeuille te hebben en een positie als ASML te laten uitgroeien tot een riskant waterhoofd. Maar mijn onverantwoorde, bewust risicovolle gerommel heeft ook dit jaar weer een blij blondje van me gemaakt.

17.000 euro rijker

In het plaatje hiernaast zie je dat ik afgelopen jaar ruim € 17.000 rijker ben geworden en dat mijn totaal belegde vermogen boven de € 75.000 is uitgekomen. Dat is bijna een verviervoudiging van mijn startbedrag uit 2013 (€ 20.000). Voor de duidelijkheid: in de tussentijd heb ik op deze beleggingsrekening niet bijgestort, omdat het berekenen van het rendement dan te ingewikkeld vind worden. (En ik ben al zo’n ster in rekenen.)

Recent was ik te gast in de Spaarpodcast van Robin Seetz. Vlak na de opname vroeg Robin mij of ik wist hoe mijn portefeuille over alle jaren sinds de start in 2013 gepresteerd had ten opzichte van de AEX en de S&P500-index. Dat wist ik niet, maar ik heb het uitgerekend en het resultaat valt – gelukkig – gunstig uit!

Datum slotstandBlondjeAEXAEX GRS&P500Dow JonesNasdaq
31-12-201220.000,00342,71943,391.426,1913.104,143.019,51
31-12-202175.612,27797,932.889,594.766,1836.338,3015.644,97
Rendement278,06%132,83%206,30%234,19%177,30%418,13%

Zoals je ziet deed alleen de Nasdaq het (veel) beter. Die heb ik er maar even bij gezet voor het voetjes-op-de-grond-gehalte. Maar verder: yeehaa! Zo’n leuke uitslag kan je natuurlijk maar het best visueel maken*:
* Onderstaand plaatje klopt niet, overal moet 100% vanaf. Dank voor de correctie Pierre Willemsen!

Tot slot nog de plaatjes van het rendement en de inhoud van mijn portefeuille op 31 december 2021:

We zien allemaal wel wat er komend jaar beter kan, denk ik zo. Ik blijf er bovenop zitten het komend jaar, maar of ik ook echt iets wijzig, kan ik niet garanderen. Tja, je bent blond of je bent het niet. Maak er een mooi 2022 van!

35 reacties

 1. jwwieman

  goedendag janneke

  gefeliciteerd met je rendement op 2021 – tevens denk ik dat iedere belegger op 2020/21 goeie rendementen heeft behaald

  janneke hoe denk jij over Closed end funds ? vind je dat een meerwaarde voor je huidige portefeuille

 2. Ralf

  Heb je je posities ASML/Netflix niet te groot laten worden? Niets doen kan een kracht, maar zeker ook een valkuil zijn bij beleggen. Spreiden en af en toe herbalanceren. Dat leren we nu opnieuw.

  • Blondje

   Ja en niet alleen Netflix ? Mijn portefeuille is op dit moment (zaterdag 22 januari 2022) bijna € 8.000 minder waard dan op 31 dec 2021. Een daling van 10,51% ?

 3. Amber

  Gefeliciteerd met de mooie resultaten! Ik vraag me af waarom je je winsten niet herinvesteert? Ik ben erg benieuwd naar je reden daarvoor. Alvast bedankt!

  • Blondje

   Hoi Amber, ik begrijp je vraag niet want ik herinvesteer de winsten wel, ik neem niets op. Wat bedoel je precies?

   • Amber

    Oh sorry dan heb ik dat verkeerd begrepen. Steek je die in meer posities in de bedrijven die je al hebt? En klopt het dan dat je geen maandelijkse inlegmomenten hebt?

    • Blondje

     Hoi Amber, ik stort niet bij in de portefeuille die ik hier openbaar publiceer. Dus als ik iets nieuws wel kopen, moet ik eerst iets anders kopen. Op een van mijn andere beleggingsrekeningen beleg ik maandelijks in ETF’s: daar koop ik iedere maand voor een vast bedrag bij.

 4. J Tigchelaar

  Ja zeker , proficiat, ik had bij Binck prima resultaten maar nu bij Saxo is alles anders . Bij Binck via Fondsbelegger was het heel makkelijk verschillende pareltjes er uit te vissen. Bij Saxo weet ik niet hoe dat moet zodat ik alles verkoop met limiet orders en misschien mijn heil ergens anders zoek
  vgr Tigchelaar

  • Piet Keizer

   Een heel mooi resultaat. Op deze rekening worden geen aan- en verkoophandelingen gedaan. Een aantal fondsen hebben het niet goed gedaan dit jaar. (Galapagos, WW en gezien de markt ook Unilever). Opmerkelijk dat zo’n resultaat bereikt is. Het was dan ook een uitzonderlijk beursjaar.

 5. Daniel

  De S&P verslaan over 8 jaar tijd is een fraaie prestatie, proficiat Janneke!

  Mbt ASML, is ook verreweg mijn grootste holding geworden omdat het zo enorm gestegen is in 10 jaar tijd. Is van een groei aandeel eerder een defensieve belegging geworden omdat ze een monopoly hebben en hun chips werkelijk overal in zitten en er zoveel geld in de business geïnvesteerd wordt door bedrijven en overheden.

  Over ASML stond recent een longread in NRC en ook ging er een aflevering bij de JongBeleggen podcast over ASML, misschien vind je dat interessant.

 6. Johan Teuling

  Goed gedaan. Ik heb in 2021 ook een mooi rendement gemaakt, maar ik heb het verlies van 2020 nog steeds niet helemaal gecompenseerd. 2020 was voor mij een rampjaar, omdat ik uit principe niet in Tesla investeer. Want dat is natuurlijk belachelijk gestegen,

Reacties zijn gesloten.