Menu Sluiten

Eindstand 2019: Bijna 43% rendement ★ Mijn beste beleggingsjaar ooit ★ Blondje viert feest

Het jaar 2019 is mijn beste beleggingsjaar ooit geworden. Ik behaalde een rendement van bijna 43% (42,68%). In keiharde euro’s heb ik dit jaar €17.788,43 heb verdiend door mijn geld te beleggen. Daar heeft dit blondje wel even een klein feestje voor gevierd!

In 2018 eindigde ik met een ieniemienie plusje van 1,69%, maar dit jaar heeft echt alles goed gemaakt. Tuurlijk, de aandelenkoersen hadden een hoop in te halen, maar dat het erop en erover zou zijn durfde niemand te dromen. In 2014 dacht ik dat de bijna 25% rendement die ik toen haalde, never nooit verbeterd zou worden. Maar door die plus van bijna 43% is 2019 mijn allerbeste beursjaar ooit. Champagne!

Ook mooi: het blonde rendement was opnieuw hoger dan dat van de AEX. Die index steeg dit jaar 23,92% en de AEX GR (die is inclusief dividend) steeg 28,52%. Allebei prachtige percentages waar iedere belegger al heel tevreden mee zou mogen zijn!

De AEX verslaan én het beter doen dan de rente op een spaarrekening zijn al sinds ik begon in 2013 doelen die ik wil behalen. Dat ik meer verdiend heb met beleggen dan met sparen, is eigenlijk geen prestatie. De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden is op dit moment 0,20% (zie sparen.pagina.nl). Die rente krijg ik trouwens niet, de spaarrekening die ik heb geeft maar 0,03% rente per jaar.

Inleg net niet verdrievoudigd

In 2013 begon ik te beleggen met een – voor mij – serieus bedrag van €20.000 euro. Inmiddels staat er €59,462,77 op de beleggingsrekening. Het scheelt dus nog maar een haar of mijn inleg is verdrievoudigd, alleen maar door te beleggen!

Nu ik er zo dichtbij ben, wil ik natuurlijk ook die magische grens van 60.000 euro doorbreken. Daarvoor is het wel nodig dat het goed blíjft gaan met beleggen, maar het is op het ogenblik spannend of dat zal lukken. Amerika heeft net de Iraanse generaal Soleimani vermoord in Irak en dat zorgt niet alleen voor ellende in die landen, maar ook op de beurzen. Een andere bedreiging is de rente: die is nog altijd heel erg laag, maar mocht die toch gaan oplopen, dan worden aandelen minder aantrekkelijk.

Winstnemen of nog beginnen?

Ooit heb ik me voorgenomen dat het geld op mijn beleggingsrekening bedoeld is als aanvulling op mijn nogal karige zzp-pensioentje. Het duurt dus nog jaren voor ik het geld echt nodig zal hebben. Hoewel ik er soms wel aan denk om wat beleggingen te verkopen en het geld op een spaarrekening te zetten, lukt het me nog steeds om me vast te houden aan de pensioengedachte. Ik neem nog geen winst en blijf me richten op bedrijven die ik leuk vind om te volgen. Hopelijk is dat de juiste beslissing.

Tegen iedereen die nu nog wil beginnen met beleggen, zeg ik: doen! Maarrrrr: doe het in stapjes. Beleg bijvoorbeeld iedere maand een beetje in een bedrijf dat je mooi vindt. En zorg ervoor dat je voldoende geld op je spaarrekening houdt, zodat je gewoon door kunt gaan met je leven als we een paar maanden (of jaren) van koersdalingen krijgen.

Wat heb ik in portefeuille?

Het maken van een plaatje van mijn portefeuille was weer een gedoe. Op 31 december moest ik wachten tot ze om 22 uur in Amerika ook uitgehandeld waren en doordat allang aan de oliebollen zat, wachtte ik nét iets te lang met het maken van een screenshot. De broker waar ik mijn rekening heb, had toen spontaan de site op slot gegooid vanwege onderhoud. ?

Op 1 januari kon ik ‘s avonds het volgende screenshot maken.

Zoals je kunt zien hadden ze toen alle historische koersen alweer op de slotkoers van 31 december gezet. Met als gevolg: ik kon het rendement per regel niet meer zien. Nou was daar al eerder het een en ander mee mis dus heb ik ook weer zelf alles berekend. Hieronder de juiste (koers-)rendementen per positie over 2019:


Blondjes Beleggen Beter – Het boek
Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. In dit boek laat ik je zien hoe je op een simpele manier succes kunt behalen op de beurs, zonder er veel tijd aan kwijt te zijn.

✔︎ Inclusief online mini-cursus starten met beleggen*
(*voor iedereen die de eerste druk van het boek koopt)

Bestel het boek op bol.com of bestel een door mij gesigneerd exemplaar

6 reacties

 1. Sjaak

  Beste,
  ik loop er ook tegen aan dat in de kolom “Resultaat” het uitgekeerde dividend niet wordt meegenomen. Kijk maar bv bij RDS – een rendement van 1,99% dient vermeerderd te worden met meer dan 7 % dividendrendement.

 2. George Steens (Roadrunner)

  Beste Janneke ik heb schijnt iets fout gedaan en mijn verhaal is weg .Dit blijft van mijn verhaaltje over Wat is dat voor een etf SPDR SSGA Gender Div index ETF hoeveel is her div is dat per kwartaal of word dat herbelegd.Hopelijk had je een fijne vakantie in Spanje.
  Groetjes George Steens

 3. Petchi

  In 1 van je tv optredens sprak je over een etf met de faang aandelen, heb je daar de naam van en evt een isin- code? Kan hem nergens meer vinden. Mag natuurlijk ook een reactie zijn van de lezers! Bij voorbaat dank voor de moeite en succes allemaal dit jaar.

 4. Christiaan

  Uiteindelijk is maar 4% van de beleggers in staat om de markt te “verslaan” over 10 jaar. Ben benieuwd of dat gaat lukken.. Zou zelf alles boven de markt lekker opzij zetten en inzetten in andere investments zoals real estate, crowdfunding etc..

 5. Henny

  Hallo Janneke,

  Een prachtig resultaat voor 2019! Zo zie je maar, dat vasthouden aan en geloof houden in je portefeuille uiteindelijk loont. Teveel muteren in je portefeuille(aan- en verkopen) brengt meestal niet het gewenste resultaat. Daarom nogmaals proficiat! Ikzelf heb afgelopen jaar een rendement van meer dan 50%(!) behaald door slechts aan een aantal fondsen vast te houden(AAPL, MSFT, SNX, TGT, KMX en AMRN). Ik heb mijn winst inmiddels veilig gesteld en wacht eerst rustig af op de dingen die komen gaan. Wens je
  in ieder geval weer een succesvol beursjaar toe!

Reacties zijn gesloten.