Menu Sluiten

Beleggerspaniek

Deze column verscheen eerst op rtlz.nl

Beleggen vind ik echt heel leuk. Tenminste meestal. Want sinds een paar dagen knijp ik toch een beetje met mijn ogen, als ik inlog bij mijn broker. Alsof ik het gedaalde resultaat dan net ietsje minder zou zien. Maar de waarheid is keihard: de afgelopen 5 dagen kukelde mijn jaarrendement naar beneden, van bijna 14 naar bijna 10 procent.

Ik sta dus in de plus nog steeds, dat wel. En ja, ik heb nog altijd veel meer verdiend in 9,5 maand dan wat een spaarrekening in een heel jaar biedt. Maar dit doet zeer hoor. Lichte buikpijn, stramme schouders, een wat wazige blik: nee, deze doe-het-zelf-belegger voelt zich niet senang.

Natuurlijk klapte de AEX nog veel harder onderuit. Natuurlijk was het óók ellende op de beurzen in Amerika. En natuurlijk kan het geen kwaad om een stapje terug te doen na de langste bullmarkt ooit – aandelen zitten al sinds maart 2009 in de lift. Maar die gedachten kalmeren je niet hoor, als je je eigen zuurverdiende geld voor je ogen ziet verdampen. Sterker nog: het zweet breekt me bij vlagen uit.

Toch heb ik de neiging om ál mijn aandelen bij het beurs-grofvuil te dumpen tot nu toe kunnen bedwingen. Dat komt door mijn vrienden Lange Termijn, Achtste Wereldwonder en Periodiek Aankopen. Ik wil nog zeker een jaar of 25 blijven doorbeleggen, zodat ik kan profiteren van het vliegwiel-effect van rendement op rendement. Dat kan ook, want ik kan voorlopig prima leven zonder aan het geld op mijn beleggingsrekening te zitten.

Als je uitzoomt en kijkt naar een periode van 25 jaar, dan maakt het plotseling ook niet zoveel meer uit op welke dag je precies koopt of verkoopt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je je rendement bestendiger kunt maken door helemáál niet op de markt te letten en gewoon iedere maand (of ieder kwartaal) op dezelfde dag een beetje bij te kopen. Daarmee verklein je de kans dat je precies op een top, dus voor de hoogste prijzen, hebt gekocht. De kans dat je op het allerlaagste punt koopt elimineer je hiermee ook, maar geloof me, de belegger die dat consequent kan bestaat echt niet.

Dat bijkopen durf ik nog niet met individuele aandelen, maar ik doe het inmiddels wel met een klein potje. Het geld dat meneer Willemse en ik maandelijks besparen op de rentelasten van onze hypotheek, stop ik sinds kort iedere maand in een ETF die de Amerikaanse aandelenmarkt volgt. Mijn broker rekent niets voor die aankoop, de ETF zelf rekent nauwelijks kosten (0,07%) en ik ben meteen belegd in 500 bedrijven, waardoor het risico dat het met ál die bedrijven slecht afloopt redelijk beperkt is.

Mijn beleggerspaniek is voorlopig bezworen, nu nog graag de kalmte op de beurzen weer terug.