Menu Sluiten

ASML goedkoop gekocht

ASML-EUVVanmorgen heb ik ASML gekocht. Het bedrijf blijft een koploper op het gebied van chipmachines, maar door onzekerheid rond de kwartaalcijfers die gisteren uitkwamen, is de koers flink gedaald de laatste tijd. Een mooi instapmoment.

Eerst even over de koers. Die is gezakt van bijna EUR 68 (op 1 april) naar ongeveer EUR 59 euro nu, dus een verlies van ruim 13 procent in ruim twee weken. De hoogste koers in de afgelopen 12 maanden werd neergezet op 3 oktober, op EUR 75. Vergeleken daarmee is ASML op dit moment 21 procent goedkoper. ASML grafiek 1 jaarStél dat de koers van de huidige 59 weer teruggaat naar EUR 75, dan boek ik een koerswinst van 27 procent. Daar reken ik natuurlijk niet op, maar het klinkt heel aantrekkelijk.

Analisten die het aandeel volgen, hebben in de afgelopen dagen veelal hun koersdoelen verlaagd. Maar de koopaanbevelingen blijven en de koersdoelen zijn nog altijd behoorlijk hoog.

Analisten over ASML
Bank Koersdoel Advies
Deutsche Bank EUR 76 Buy
UBS EUR 76 Buy
Theodoor Gilissen Bankiers EUR 87 Aanbevolen
ING EUR 83 Buy

Als je dit rijtje zo ziet, dan denk ik dat EUR 75 binnen 12 maanden haalbaar zou moeten zijn.

Maar de koers is natuurlijk niet zomaar gedaald. Er is onzekerheid over de snelheid waarmee EUV-techniek wordt ontwikkeld. Deze nieuwe machines moeten het voor klanten mogelijk maken nog kleinere chips te produceren. Volgens topman Peter Wennink blijven de eerdere doelen van 70 wafers (chipschijven) per uur in 2014 en 125 wafers in 2015 gewoon gehandhaafd, maar sommige analisten vinden dat de vooruitgang niet snel genoeg gaat. Ook hebben sommige beleggers twijfels over de omzetverwachting.

In mijn ogen blijft ASML echter een een koploper in de chipmarkt. Het bedrijf maakt chipmachines en de vraag naar chips blijft groeien, omdat we steeds meer willen kunnen doen met smartphones, laptops en andere technologie. ASML kan er voor zorgen dat er straks ook kleinere chips in grotere hoeveelheden worden geproduceerd. Nu het aandeel flink lager staat, pak ik het op in de hoop dat ergens in de komende maanden goed nieuws de koers weer een flinke zet zal geven.

Gekocht: 35 aandelen ASML
aankoopkoers: EUR 58,90 koers inclusief transactiekosten: EUR 59,1857

1 reactie

  1. Rik

    Complimenten! Ik (= niet blonde man) heb ASML begin april aangekocht en sta nu op 12,26% negatief rendement. Zouden blondjes dan toch inderdaad … enz.?

Reacties zijn gesloten.