Menu Sluiten

Waanzinnig: bijna 42% rendement dit jaar! ★ Eindstand november

Mijn rendement is opgelopen tot het waanzinnige percentage van 41,57%. De AEX steeg tot en met november 22,43% en de AEX GR (die is inclusief dividend) met 26,97%.

Als je via een ETF in de AEX had belegd en verder niets anders had gedaan, had je dus al een prachtig rendement behaald. En dan deed mijn portefeuille het zelfs nóg beter.

Zowat alle koersen stegen in de afgelopen maand. Zelfs WeightWatchers staat nu ($ 43,30) hoger dan de koers aan het begin van het jaar ($ 38,54). Goed dus dat ik zo’n slome ben geweest en ze heb vastgehouden. Van de andere kant: ik heb ze ooit gekocht voor iets meer dan $ 70 en daar staat de koers nog laaaaang niet.

De ontwikkeling mijn rendement en dat van de AEX in 2019

Wanneer neem je winst?

Dit jaar heb ik al ruim € 17.000 verdiend door te beleggen. Nou ja, technisch gesproken zit het geld nog vast in de beleggingen, dus ik heb het nog niet echt. Als ik het geld echt aan iets anders zou willen besteden, moet ik toch eerst mijn aandelen verkopen. Maar dat doe ik nog lang niet.

Iemand vroeg me laatst: ‘Wanneer neem je eens winst?’ Ik denk dat je pas winst moet nemen, op het moment dat je wilt stoppen met beleggen. Dat moment is voor mij nog lang niet in zicht. Ik heb ervoor gekozen om te beleggen voor de lange termijn. Dat betekent dat ik mijn geld zo lang mogelijk belegd wil laten, om op die manier te profiteren van mogelijke verdere koersstijgingen.

Natuurlijk loop ik het risico dat koersen de komende maanden minder hard zullen stijgen, of zelfs zullen dalen. Maar ik hou me aan het plan. Dit geld is bedoeld om meer rendement te behalen dan mijn spaarrekening en dat gaat echt wel lukken, ook als het rendement het komend jaar wat minder wordt.

Pas als er bij de bedrijven die ik heb iets fundamenteel verandert, waardoor ik geen vertrouwen meer in ze heb, zal ik verkopen. Maar de sterke posities van ASML, Galapagos en DSM zie ik niet zomaar verdwijnen. Ik heb het geld voorlopig niet nodig, want het is voor mijn pensioen. Tot die tijd blijf ik gewoon mooi kijken naar de verdere ontwikkeling van mijn portefeuille.

De inhoud van mijn portefeuille op 30 november 2019

Mijn boek komt er aan!

Nog heel even en dan verschijnt mijn allereerste boek: Blondjes Beleggen Beter, In 7 stappen naar simpel succes op de beurs.

In het boek laat ik je zien dat beleggen niet moeilijk hoeft te zijn en niet veel tijd hoeft te kosten. Als ik het kan, kan jij het ook.

Ik zag vandaag dat het boek al op bol.com staat en je kunt het daar nu al reserveren:

De link hierboven is van het partnerprogramma van bol.com. Als je reserveert via de link hierboven, krijg ik een percentage van de opbrengst. Het plaatje van de cover en de omschrijving zullen er binnenkort nog wel bij geplaatst worden denk ik.

7 reacties

  • Van der valk

   Ben zeer benieuwd! ik ben door u begonnen met beleggen en heb daarna veel bijgeleerd.. dat heeft me dit jaar toch maar weer een hoog rendement gegeven! 45%

   Alles over beleggen met janneke willemse
   Was de duidelijkste uitleg die ik kon krijgen als beginner ??

Reacties zijn gesloten.