Menu Sluiten

Tesla, tot ziens ☆ Blondje trekt de stekker eruit

tesla-1738969_1280Sorry Tesla, ik trek het niet meer. Ik trek de stekker eruit.

Dat gepiep van al die shortsellers over je slechte batterij, je productieproblemen met de Model 3 en de ongeveer 1 miljard dollar die je per kwartaal verbrandt, trok ik nog wel.

En dat je CEO soms wat al te authentiek en openhartig reageerde op Twitter, vond ik ook prima. Leuk zelfs. En dubbel leuk dat hij zo openhartig in gesprek ging met een Nederlander.

Maar toen ie analisten afblafte, tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers, omdat ze ‘bonehead questions’ zouden stellen, begon het bij mij toch te jeuken.

Nog ongemakkelijker werd het toen Musk een van de mannen die in Thailand jongens uit een overstroomde grot redde, uitschold voor pedo. Hij bood uiteindelijk zijn excuses aan, maar met tegenzin.

Maar na zijn laatste actie – waarbij hij op Twitter meldt dat hij overweegt Tesla van de beurs te halen tegen $420 per aandeel – neem ik vandaag met pijn in het hart afscheid van de 8 aandelen Tesla die ik nog had.

Tweets-Musk-Tesla-vandebeurs

Ik moest er echt wel even over nadenken. Ik heb de aandelen al zo lang, ik hou van de manier waarop Musk onverstoorbaar zijn visie uitvoert, de Model X vind ik nog altijd prachtig en het feit dat je met deze auto eindelijk én goed voor de dag komt én nog (een beetje) bijdraagt aan een beter milieu is super.

Maar of ik dan ook echt de aandelen moet hebben? Vandaag heb ik besloten dat ik vind van niet.

Mijn redenen:

 • Dit is écht niet de manier waarop een CEO van een serieus beursgenoteerd bedrijf een bod, of voorgenomen bod, of plan aankondigt. Hij levert veel te weinig informatie en details. Waar komt de ‘funding’ die ‘secured’ is vandaan? Tegen welke voorwaarden doe je het bod gestand? O wacht, je schrijft dat je het alleen maar ‘overweegt’… betekent dat nou dat het gaat gebeuren of niet?
  Ik vind dit onprofessioneel en toezichthouder SEC zal het waarschijnlijk tegen de regels vinden.
 • Als de SEC inderdaad vindt dat dit tegen de regels is, dan kan er een grote boete komen.
 • Natuurlijk is er een kleine kans dat het allemaal okee is, maar het risico dat het níet snor zit, wil ik niet meer lopen.
 • Ik heb de aandelen sinds 2014 en heb in die tijd een aardige koerswinst gemaakt. Daar kan ik best tevreden mee zijn.

Natuurlijk heb ik nog enorm getwijfeld of ik op een dag als deze, waarop de koers al zo gedaald was, nog zou moeten verkopen. In 2016 verkocht ik ook al een aantal aandelen Tesla na slecht nieuws. Dat was achteraf gezien niet slim, als ik ze nu nog had gehad, had ik nóg meer verdiend.

Toch heb ik het gedaan. Ik heb er in de loop van ruim 4 jaar iets meer dan $1.400 mee verdiend. Hieronder zie je de transacties die ik deed.
Wat heeft Tesla me opgeleverd

Dag lieve Tesla. Ik blijf je met veel plezier volgen, maar mijn geld krijg je voorlopig niet meer. Wie weet, als je alles weer op een rijtje hebt, zie je me nog eens terug.

Het ga je goed.

7 reacties

 1. Christiaan

  Waarom de FOMO ipv de “celebration” van je winst? Je strategie heeft gewerkt..
  De bubble van FB die is gebarsten kan ook zomaar bij Tesla gebeuren aangezien het financieel niet meer te verantwoorden is. De onvoorspelbaarheid van Musk geeft het gevoel dat hij iets weet wat de rest niet weet..

  Zou je nu met vers geld in Tesla investeren? Nee? Dan verkopen..

  • Blondje

   Omdat ik er altijd vanuit ga dat ik het ook mis kan hebben. Mijn mening is er maar een. Super dat ik winst heb, we zullen zien of dit inderdaad een slimme beslissing was of dat er nog meer in het vat had gezeten. (Hoewel ik heus heel blij ben hoor met deze opbrengst!)

  • Blondje

   Dat is waar, maar het was toch een moeilijke beslissing hoor. Ik baal vast als straks de koers weer oploopt!

   • Tom Rusting

    Dus Musk zegt dat hij Tesla van de beurs haalt als de koers gestegen is van de huidige 350 dollar naar 420 dollar? Hoe redeneert hij dan? Ik zou eerder verwachten dat hij zegt: als ze onder de 300 zakken, dan koop ik alles op!

    • Blondje

     Hij koopt het niet persoonlijk op, hij wil zijn goedkeuring geven als een bod van een of meerdere financiers $420 bedraagt of meer. Normaal gesproken wordt het bod daarna ook voorgelegd aan aandeelhouders, die kunnen dan hun aandelen aanmelden voor verkoop.

Reacties zijn gesloten.