Menu Sluiten

Eindstand november: Terug onder de 10 procent ☆ Leuk is anders ☆ Ogen dicht en hopen maar

adorable-animal-animal-world-209037In de afgelopen maand is mijn (jaar-)rendement gezakt van bijna 11 (10,97%) naar onder de 10 procent (9,83%). En hoewel ik nog altijd veel meer rendement behaald heb dan de AEX (-4,63%), de AEX inclusief herbelegd dividend (-1,38%) of een spaarrekening (0,35%) is dat ontevreden stemmetje er weer.

Het zit me niet lekker dat ik in september van dit jaar nog op een rendement van bijna 18 procent stond. En, erger nog, ik denk dat ik er niets aan kan doen om het tij te keren.

Want stel dat ik nu plotseling heel actief word en van alles ga verkopen en kopen. Dan maak ik niet alleen extra transactiekosten, ik maak ook nog eens de kans groter dat ik een verkeerde beslissing neem en mijn rendement nog verder omlaag breng.

Portefeuille inhoud op 30 november 2018:

2018-11-30-portefeuille

Over de aandelen in mijn portefeuille ben ik nog steeds redelijk tevreden. Ik roep al tijden dat ik wel van Shell af wil, maar nu staat de koers bijna 4 procent lager dan aan het begin van het jaar. Dan wacht ik liever tot de olieprijs weer wat oploopt en de koers van Shell in de plus staat. Ondertussen levert het nog wel steeds een aardig dividend op.

De aankoop van WeightWatchers was echt een staaltje uitzonderlijk slechte timing. Zelfs als je niet veel weet van technische analyse, kun je in de grafiek hieronder wel een dalende trend ontdekken. Had ik dus nooit moeten doen… maar toch hou ik vast.
Weight Watchers 2018-12-02

Ik hou me in en wacht af. Hand voor mijn ogen en wachten op wat gaat komen.

Het rendement vloog dit jaar alle kanten op

2018-11-30 Rendement

13 reacties

  • Blondje

   Dat ligt denk ik aan de verschillende periodes waarmee gerekend is. Het artikel waar je naar linkt is van vandaag. Ik meld de rendementen t/m 30 november 2018.
   Slotstand AEX 29/12/2017 = 544,58
   Slotstand AEX 30/11/2018 = 519,37 = -4,63%
   Slotstand AEXGR 29/12/2017 = 1.758,42
   Slotstand AEXGR 30/11/2018 = 1.734,20 = -1,38%

 1. Thomas

  De maanden oktober en november waren goed voor de buy and hold belegger om je posities te vergroten. Ik zou je positie in shell juist vergroten ipv verkleinen, vanwege het mooie dividend, dat je weer kan stoppen in weightwatchers.
  ( ik ben pas een half jaar aan het beleggen hoor 🙂

 2. William

  Rendement geeft scheef beeld, omdat de Alex grafiek zonder dividend is en het rendement van de portefeuille inclusief rendement wordt gegeven.
  kan zomaar 3 % schelen.
  Toch goed gedaan!

 3. Rudy

  WeightWatchers kopen in downtrend… niet doen, wachten op ev. bevestiging van huidige bodemvorming… Heb ze al een tijdje op de radar, misschien op te pikken. Waarom let je niet meer op TA voor het bepalen van een aankoopmoment?

 4. Clemens Laseur

  Iets onder de 10% rendement tot nu toe dit jaar!
  Tevredenheid is ook een kunst, Janneke.
  Redenen voor ontevredenheid kunnen anderen hebben, die (ver) onder de -1,25% of 0,35% gepresteerd hebben, maar jij allerminst.
  En nu niet schrijven, dat dit een knorrige reactie is, hé.

Reacties zijn gesloten.