pak-jij-je-koffers-maarMijn rendement is in de afgelopen maand iets teruggezakt. De stand is nu 3,67% voor het blondje tegen 2,84% voor de AEX. Ik heb nu lang genoeg niets gedaan en ik ga mezelf dwingen tot actie. DSM en Tesla mogen hun koffers pakken; ze gaan er gedééltelijk uit.

Waarom DSM?
DSM ga ik deels verkopen, omdat de koers van het aandeel al flink is opgelopen dit jaar. 2016-09-01-DSMKijk even naar het grafiekje: DSM +36%, terwijl sectorgenoten Akzo, Bayer en BASF én de AEX behoorlijk achter blijven. DSM presenteerde mooie halfjaarcijfers en ligt goed op koers om gestelde doelen te halen. Afgelopen maand waren er koersdoelverhogingen van Deutsche Bank, Berenberg, Theodoor Gilissen en Citi Research, de analisten daar verwachten in de komende maanden een koers van 68 – 70 euro, zo’n 7 – 11% vanaf de huidige 63 euro. En ik ben er ook van overtuigd dat DSM nog hoger kan, maar ik wil NU iets doen.
Ik verkoop niet alles, maar de helft. Weegt dit bedrijf meteen iets minder zwaar in mijn portefeuille.

Hoezo Tesla?
2016-09-01-TeslaJe weet dat ik echt fan ben van Tesla en de prachtige auto’s. En daardoor bekijk ik Tesla-nieuws vaak door een roze bril. Dat gezeur over slechte batterijen waar je niet ver mee kunt rijden? Wordt alleen gezegd door haters. En dat geneuzel over de autootjes die in te traag tempo van de band rollen? Joh, even wachten en dan heb je dus wel een state of the art blits bakkie.

Maar door het volgende bericht stap ik even van mijn roze wolkje. Wall Street Journal schrijft (artikel achter betaalmuur) dat Tesla en Solar City geld tekort hebben. Die twee bedrijven zijn allebei van Elon Musk. Hij wil met Tesla, Solar City overnemen. De USD 2,4 mrd die dat zou moeten kosten, wil Elon afrekenen in aandelen Tesla. Dus is hij er enorm bij gebaat dat de koers van Tesla oploopt, want dan is goedkoper uit in deze transactie. Daarom schrijft ie ook steeds visie-documenten en zaait ie sprankjes hoop over nieuwe snufjes, waarop de koers regelmatig reageert.

Elon Musk had al eerder gezegd dat hij voor het eind van dit jaar extra geld nodig zou hebben, dus dat is geen verrassing. Maar de 15 investeerders die hij vroeg om bij te storten, hebben zich – zo blijkt nu – allemaal teruggetrokken. Dat lijkt me niet heel positief.
En dus verkoop ik ook hier een deel, niet alles, van mijn aandelen Tesla. Met verlies, dat wel. Mocht er in oktober meer duidelijkheid komen rondom de overname, dan kan ik eventueel weer instappen.

Mijn portefeuille (van 31-08-2016, nog met volledige positie Tesla en DSM)

2016-08-31_Portefeuille

Share Button