Menu Sluiten

Eindstand 2018: Blondje behoudt een plusje – Beter af dan de AEX

HappyOver heel 2018 is de waarde van mijn portefeuille met 1,69 procent gestegen. De AEX heeft over heel 2018 een verlies geboekt van 10,41 procent.

Fijn hoor, dat ik, inclusief kosten en dividend, meer heb verdiend dan de index, die trouwens zonder kosten, maar ook zonder dividend is. Prettig dat ik dit jaar ook mijn tweede doelstelling – beter dan de spaarrente – behaald heb.

Toch ben ik ontevreden.

Want halverwege 2018 had ik nog een rendement 18 procent. Dat is nu bijna allemaal verdwenen. Had ik toen moeten verkopen? Hoewel ik dat achteraf wel leuk had gevonden, denk ik toch dat het antwoord ‘nee’ moet zijn.

Alles verkopen past namelijk niet bij de andere doelstelling die ik heb: beleggen voor de lange termijn. Ik wil mijn geld voor een termijn van een jaar of 20 op de beurs belegd laten, zodat ik zoveel mogelijk kan profiteren van het rente-op-rente-effect.

Het lijkt erop dat het komend jaar (en misschien ook de jaren daarna) minder rendement zullen opleveren. Defensievere, waarde-aandelen zullen het – denk ik – beter gaan doen dan groei-aandelen. Het wordt tijd om nu eens te doen waar ik het al maanden over heb: de bezem door mijn portefeuille halen.

Dat zal ik stapje voor stapje doen (ik neem altijd graag uuuuitgebreid de tijd voor dit soort overwegingen) en ik zal op deze site verslag uitbrengen van iedere stap.

Wel heb ik deze keer een deadline: op vrijdag 1 februari presenteer ik mijn ideale portefeuille tijdens Starten met Beleggen 2019 in de Amsterdamse effectenbeurs. Ook Martine Hafkamp, Mary Pieterse-Bloem, Pim van Vliet en Jan de Koning spreken daar. Als je zin hebt om te komen: hier vind je de tickets en het hele programma.

Slotstand portefeuille 31-12-2018 (na slot Wall Street)

Vermogen € 41.674,34
Portefeuille € 37.645,23
Kas € 4.029,12

2018-12-31 Portefeuille FY2018

4 reacties

 1. Henny

  Hoi Janneke,
  Gefeliciteerd.
  Er toch nog een klein plusje uit gepeurd voor heel 2018. Positief t.o.v. de AEX, maar het had
  zo veel beter kunnen zijn. Zo zie je maar, tijdig je winst nemen, of je verlies beperken in geval van Weight Watchers, kan nooit kwaad. Volgens mij moet het je soms ook een beetje mee zitten. Wat goed dat ik Celgene ben blijven vasthouden. Dat gaat nu lonen!
  Succes in het nieuwe jaar.

Reacties zijn gesloten.