Menu Sluiten

Eindstand 2017: Blondje boekt bijna 19 procent rendement

2017Dit jaar zijn mijn beleggingen bijna 19 procent meer waard geworden. Het rendement op mijn portefeuille was 18,57%, terwijl de AEX in 2017 12,71% steeg.

Toen ik in 2013 begon met deze website en met serieus beleggen, had ik nooit verwacht dat ik zulke mooie rendementen zou halen met beleggen.
Mijn rendement (incl. kosten) in:
2013: 7,34%
2014: 24,94%
2015: 23,72%
2016: 11,81%
2017: 18,57%
Dat is gemiddeld 17 procent per jaar Een heel ander getal dan de 5 tot 8 procent die je volgens veel experts zou kunnen verwachten. Dat betekent volgens mij niet dat die experts het fout zien, maar wel dat de kans groot is dat het rendement ergens in de komende jaren fors lager zal uitvallen, zodat het gemiddelde weer omlaag getrokken wordt. Dat lijkt me niet leuk, maar ik ga wel gewoon door met beleggen. Mijn doel is nog altijd: meer rendement dan op een spaarrekening en meer dan de AEX.

Ik blijf vooral beleggen in aandelen met een verhaal, bedrijven waar ik iets mee heb. En natuurlijk hou ik je via deze site op de hoogte.

Ik wens je een mooie jaarwisseling, tot in 2018!

De inhoud van mijn portefeuille:
2017-12-29 om 22.44.21 Portefeuille
Het rendement in 2017:

Rendement FY2017

6 Comments

 1. Hans B

  Hmm, je vergelijkt je totaalrendement (koerswinst + dividend) met de AEX waarin alleen koerswinst zit. Het rendement van 12,71% van de AEX is exclusief dividend. De vergelijking is dus niet eerlijk.
  Inclusief dividend was het rendement van de AEX 16,52%, dus bijna 4 procentpunt meer. Nog altijd netjes om na kosten een beter rendement te halen, hoor.
  Maar voor een nette vergelijking zou je wel steeds de herbeleggingsindex (AEXGR) moeten gebruiken. Het zou ook netjes zijn om de trackrecord aan te passen.

  • Blondje

   Dag Hans, ik heb al meerdere keren uitgelegd (zoek even op deze site) waarom ik ervoor kies om toch met de AEX te vergelijken. Maar ook vergeleken met de AEXGR heb ik inderdaad een hoger rendement behaald en zijn mijn resultaten incl. kosten, waar de AEXGR die niet heeft.

   • Hans B

    Dag Blondje, ik heb je uitleg even opgezocht, en daar zeg je het volgende: “De AEX is geen herbeleggingsindex. Dat betekent dat ie het dividend niet meetelt.
    En dat doe ik wel in mijn portefeuille. Uitgekeerd en/of herbelegd dividend kan lekker aantikken in je portefeuille. En dat zou het dus ook doen in de AEX als het een herbeleggingsindex was. (Er is trouwens wel ergens zo’n AEX-herbeleggingsindex, zou ik eens moeten opzoeken om het verschil te laten zien. Iemand toevallig een linkje bij de hand?)”
    Eigenlijk had je dus geen goed argument en wilde je juist wel met een herbeleggingsindex vergelijken. Op dit punt heb je juist niet uitgelegd waarom de AEX oké is maar aangegeven dat-ie eigenlijk niet oké is. Door alleen te verwijzen (en dat doe je herhaaldelijk zo te zien) naar het feit *dat* je er al eens een argumentatie voor had gegeven, en die argumentatie niet herhaalt, scherm je je af voor het feit dat je *zelf* al eens hebt gezegd dat je eigenlijk een herbeleggingsindex wilde gebruiken.

    Dat daarin geen kosten zitten: nee, maar voor die kosten kun je best corrigeren.

    Ik zou daarom toch gaan voor een eerlijke beoordeling als ik jou was, en wel overgaan op een vergelijking met een herbeleggingsindex omdat die dividenden over de jaren zwaar aantikken. Vroeg of laat wordt je analyse anders majeur aangevochten.

    Succes verder!

    • Blondje

     Dag Hans, okee, wellicht niet duidelijk uitgelegd dan. Komt ie:

     1 – Media en veel particulieren kijken alleen naar de AEX. Als ik daarmee vergelijk is het voor veel mensen meteen duidelijk/aansprekend.
     2 – Het is mijn geld en niemand anders betaalt me om dit te doen, dus ik mag zelf kiezen waarmee ik vergelijk. Inderdaad ‘deugt’ de vergelijking niet (want ik beleg ook over de grens en krijg WEL dividend), maar ik ben geen professionele vermogensbeheerder die ergens voor betaald krijgt en wordt afgerekend op een outperformance van een benchmark.
     Mijn doel sinds ik begon in 2013 was altijd: beter dan de AEX en beter dan een spaarrekening.

     Maarrrr:
     Hoewel ik altijd heel tevreden ben geweest over die doelstelling, denk ik er nu toch over om ook de rendementen van de herbeleggingsindex te vermelden. Gewoon, voor de volledigheid van het beeld en voor mijn eigen uitdaging.

     Dat mijn ‘analyse majeur aangevochten’ zou worden, kan me niets schelen. Zoals gezegd: mijn geld, mijn beslissing. Vind je het leuk, dan lees je af en toe een stukje. Vind je het niks, even goede vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *