klavertje-941596_1280Dit jaar zijn mijn beleggingen al 17,33 procent meer waard geworden. Over dezelfde periode, dus van begin dit jaar tot en met de laatste dag van september, steeg de AEX 11,15 procent. Het blondje doet het dus beter dan de AEX. Maar is dat nou geluk of wijsheid?

In dit artikel zal ik een poging doen om de succes- of geluksfactoren te destilleren.

Eerst nog even een heugelijk feit: mijn inleg is verdubbeld van 20.000 naar meer dan 40.000 euro!
In 2013 begon ik met 5.000 euro te beleggen. In de loop van de tijd stortte ik daar nog 15.000 euro bij. Inmiddels staat het vermogen op mijn beleggingsrekening op 40.553 euro. Dus ik heb gewoon 20.000 euro op de beurs verdiend! Gaaf he! Nog niet genoeg om ooit met pensioen te kunnen gaan, maar een klein vreugdedansje heb ik wel gedaan hoor!

Ok. Dan: is het nou allemaal geluk of wijsheid?
Ik doe hieronder een kleine poging om te analyseren hoe het nou kan dat het zo goed gaat.

 1. Ik had de markt mee
  Hoewel ik toch met de regelmaat van de klok deskundigen hoor zeggen dat het zo echt niet langer kan doorgaan, is dat nou precies wat er wél gebeurt: de markt kruipt rustig aan steeds hoger en hoger. En als de gehele markt in de lift zit, dan is het toch knap als je daar als belegger niet van weet te profiteren.
  Van de andere kant: er zijn beleggers die al het hele jaar langs de kant staan en niet beleggen. Of die telkens maar weer short gaan om in te spelen op een daling, die tot nu toe niet echt wil komen. In dat licht kan ik mezelf toch best een schouderklopje geven. Ik zit er maar mooi bij, wat een geluk.
 2. Ik doe geen bal
  Dit jaar heb ik nog maar bar weinig gedaan aan mijn beleggingen. Geen verkoop kon er vanaf. En ik heb maar één aankoop gedaan: de Gender Diversity ETF van eind maart. Over die lamlendigheid voel ik me verschrikkelijk schuldig. Daarbij maak ik het voor mezelf erger door ook nog over mijn beleggingen te willen schrijven. Geen aan- of verkoop of een grondige analyse van een aandeel = ook geen gezellig stukje op deze website.Waarmee ik maar wil zeggen: de drang om iets te doen, is er heus wel.Maar ik ben behoorlijk overtuigd van de aandelen die ik nu in portefeuille heb (afgezien van lichte twijfel over Ahold en Shell). En ik heb het geld voorlopig niet nodig. Dus waarom zou ik verkopen?Doordat ik zo weinig transacties doe, betaal ik ook geen transactiekosten die aan mijn rendement zouden knabbelen. En ik profiteer lekker mee van de afgelopen koersstijgingen (zie punt 1.) Best slim dus eigenlijk. Ik schaar dit punt voorzichtig onder wijsheid.
 3. Ik hou de vinger aan de pols
  Een paar weken geleden vroeg iemand me hoeveel tijd ik nou eigenlijk kwijt ben met dat beleggen. Doordat ik bijna nooit aan- of verkoop zou je kunnen denken dat het vrij weinig is, maar tijdens dat gesprek realiseerde ik me plotseling: ik ben zowat altijd met beleggen bezig! Natuurlijk hou ik dagelijks het nieuws bij en als ik een programma presenteer, beurscommentaar geef of iemand interview dan gaat dan meestal over beleggen. Dat werkt levert me dus allerlei kennis op die me helpt om beslissingen te nemen en feeling met de markt te houden. Uiteindelijk ben ik altijd alert op tekenen dat mis gaat. Tot nu toe zie ik ze niet, maar ik hou de vinger aan de pols.

Geluk én wijsheid, het is van beide dus een beetje. Voor mijn gevoel ligt de nadruk op geluk, maar lage kosten, een goede spreiding en toegang tot veel informatie helpen natuurlijk wel!

PS:
Weet je wat ook geluk is? Dat ik weer gestegen ben in de kooplijstjes!

De inhoud van mijn portefeuille:

Portefeuille 2017-10-01

Share Button