Menu Sluiten

Boek: Beleggen kun je zelf

RECENSIE & WEEGGEEFACTIE

BoekBeijersbergenSoms heb je als belegger een steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld op momenten dat je portefeuille behoorlijk onderuit gaat door alle turbulentie op de markt. (Of: doordat ik gewoon de verkeerde aandelen heb gekozen?) Het boek Beleggen kun je zelf van Patrick Beijersbergen geeft die steun én levert inspiratie voor het samenstellen van een mooie portefeuille.

Het boek begint wat plompverloren met Visie op 2016. Geen smeuïg voorwoord met een beschrijving voor wie het boek bedoeld is of wat je kunt verwachten, maar goed, ik had natuurlijk ook gewoon de achterkant van het boek kunnen lezen. Daar staat dat iedere Nederlandse belegger er wel iets van zijn gading in zal vinden. En inderdaad: na een paar bladzijden doorlezen kom ik al iets tegen dat voor mij van toepassing is.

Dollarrisico niet afdekken
Beijersbergen heeft het namelijk over de Amerikaanse dollar. Die zou dit jaar best nog sterker kunnen worden. Amerikaanse aandelen kunnen het dan wat minder doen (en ik heb best wat Amerikaanse aandelen in portefeuille). Moet ik dan het dollarrisico afdekken? Volgens Beijersbergen niet. Voor Nederlandse beleggers wordt het dollareffect gedempt: de lagere koers wordt genoteerd in de hogere dollar. “Het afdekken van het dollarrisico is in 2016 daarom niet aan te raden. Het is een strategie die vermoedelijk geld zal kosten.” Mooi, bedankt voor het inzicht Patrick, genoteerd!

Een steun in de rug om toch vooral niet af te haken, maar door te gaan met beleggen, krijg ik ook. Ten eerste is daar het rendement dat je er – op lange termijn – mee kunt halen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het rendement op aandelen op de lange duur ongeveer 4 procent hoger is dan dat op vrijwel risicovrije beleggingen als goede staatsobligaties.

Vooral dóórgaan
Ten tweede moeten beleggers zich realiseren dat rendement en risico hand in hand gaan: een hoog risico levert een kans op een hoog rendement (of hoog verlies) en een laag risico levert bijna gegarandeerd een laag rendement. Banken of vermogensbeheerders zetten je als belegger liever in een laag risicoprofiel (met weinig aandelen, veel obligaties) omdat er dan minder kans is dat je in paniek aan de telefoon hangt of een schadeclaim indient als het eens misgaat. Maar daarmee mijd je als belegger niet alleen risico, maar dus ook rendement! Geweldige quote van Beijersbergen: “Een risicomijdende belegger zou zich moeten realiseren dat hij op de lange duur ook een rendementmijdende belegger is.”

En als je hierna toch nog een klein beetje de neiging hebt om je geld op een spaarrekening te zetten, lees dan even hoofdstuk 4. “Aandelen zijn, mits goed gebruikt, een onmisbare bron van rust en zekerheid voor uw oude dag. Op een spaarrekening verliest het vermogen ieder jaar weer een beetje koopkracht.”
Vervolgens verwijst Beijersbergen naar het onderzoek van professor Jeremy Siegel en zegt hij: “… dat bij een beleggingshorizon van 10 jaar of langer aandelen eigenlijk minder riskant zijn dan obligaties of geld op een spaarrekening.” Vooral dóórgaan dus, met die aandelen.

Overigens meldt Beijersbergen wel, en dat is belangrijk voor beleggers, dat alleen beleggers die jarenlang de tijd hebben, zich kunnen veroorloven om veel risico te nemen, en dus een groot gedeelte van hun vermogen in aandelen kunnen beleggen. Dit omdat aandelenkoersen flink fluctueren en je de tijd moet hebben om een eventueel verlies uit het begin weer goed te maken.

Portefeuille samenstellen & tips
Uitleg over hoe je een portefeuille kunt samenstellen, vind je ook in dit boek. Spreiden over meerdere aandelen is belangrijk om het risico te verminderen. Maar dat hoef je niet tot in het oneindige door te voeren: spreiden over 12 tot 15 aandelen is eigenlijk genoeg.
Spreiden over regio’s is tegenwoordig niet meer zo belangrijk. Als een bank in de VS ergens door wordt getroffen, hebben de Europese banken daar bijvoorbeeld ook last van. Belangrijker is te spreiden over verschillende bedrijfssectoren. Dus een IT-bedrijf naast een voedingsbedrijf en een bank.Waar het gaat om de verschillende beleggingscategorieën heeft Beijersbergen een voorkeur voor aandelen boven obligaties, omdat er een grote kans is dat de rente iets zal oplopen dit jaar, waardoor de obligatiekoersen onderuit knallen.

Beijersbergen bespreekt verschillende bedrijfssectoren en de kanshebbers daarin. Hij kijkt daarbij naar zaken als het dividendrendement en de koers-winstverhouding. Zaken die ik heb genoteerd zijn onder andere: “oude dividendkampioen Shell is op dit moment extreem goedkoop” en “wat winst nemen op Tesla en dat geld in GM stoppen kan geen kwaad”. Op het moment dat ik met die tips iets ga doen, zal ik daar wat uitgebreider over schrijven op deze site.

Om het helemaal makkelijk te maken, staan op de laatste bladzijden van het boek 3 portefeuilles afgedrukt: een offensieve, een neutrale en een behoudende portefeuille voor 2016. Helemaal tot op titelniveau ingevuld met aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s. Wie zou willen, kan blind voor een van deze portefeuilles gaan, nog steeds: want alles is alleen nog maar goedkoper geworden afgelopen weken.

Beleggen kun je zelf?
Ik ben het eens met Patrick Beijersbergen dat je prima in staat bent om zelf te beleggen, helemaal met dit boek in de hand. Wat niet helemaal klopt in mijn ogen, is zijn zin: “Wie zelf belegt maakt meestal minder kosten en alleen daarom al zal het rendement op de lange duur beter zijn.” Dat gaat namelijk alleen op voor de buy and hold-belegger. Die maakt namelijk minder kosten doordat hij of zij weinig transacties doet. Mijn ervaring is dat de meeste doe-het-zelf-beleggers het maar wat lastig vinden om weken- soms zelfs maandenlang niets te doen. Maar wie weet, krijg je het toch onder de knie als je dit boek leest.

BoekBeijersbergen WEGGEEFACTIE: WIN DIT BOEK
Ik mag 7 exemplaren van het boek Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016 verloten. Er zijn twee manieren om kans te maken:
1) Stuur een mailtje naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl met als onderwerp: boek actie
OF:
2) Like de BlondjesBeleggenBeter-Facebookpagina
& schrijf onder de foto met de boeken: ik doe mee

Meedoen kan tot vrijdag 12 februari 2016, dan ga ik loten.

Zelf het boek kopen kan natuurlijk ook. Doe je dat via onderstaande link, dan krijg ik een paar cent waarmee ik weer een fijne koffie kan kopen.

15 reacties

    • Blondje

      Ja hè? Er beginnen heel langzaam wat breukjes te komen in mijn idee dat het allemaal ‘vanzelf’ wel goed komt.

Reacties zijn gesloten.